Grčka pojačala nadzor kršenja pravila na plažama: Kazne idu i do 60.000 eura

1
Radiosarajevo.ba
Grčka pojačala nadzor kršenja pravila na plažama: Kazne idu i do 60.000 eura
Foto: EPA-EFE / Plaže u Grčkoj

Ministarstvo ekonomije i finansija Grčke je u ponedjeljak objavilo da su započele prve inspekcije dronovima kako bi se identificovale povrede pravila koja regulišu korištenje obale i plaža, uključujući pravo javnosti na pristup.

"Nova strategija ministarstva uključuje stroga pravila i intenzivne kontrole kako bi se osigurao slobodan pristup građana plažama, transparentno korištenje javne imovine, zaštita okoliša, unapređenje turističkog proizvoda te poštovanje i sigurnost kupača," saopštilo je ministarstvo 25. maja.

Prvi letovi dronova obavljeni su 24. maja na plažama u Pefkohoriju i Polikronu u regiji Halkidiki na sjeveru Grčke, gdje je bilo mnogo pritužbi na pristup, navelo je ministarstvo.

Pariz 2024 | Spektakularnom ceremonijom otvorene Olimpijske igre na rijeci Seni

Pariz 2024 | Spektakularnom ceremonijom otvorene Olimpijske igre na rijeci Seni

Pored letova dronova, ministarstvo će koristiti satelitske snimke, svjedočenja građana putem besplatne aplikacije MyCoast, gdje mogu podnositi pritužbe, te inspekcije na licu mjesta koje organizuje ministarstvo u saradnji sa službom za nekretnine, Nezavisnom upravom za javne prihode, policijom, tužilaštvom i općinama.

Kazne počinju od novčanih kazni i eskaliraju do zabrane učešća na aukcijama, kao i suspenzije poslovanja. Predviđene su novčane kazne od 2.000 (3.918 KM) do 60.000 eura (117.559 KM) za ometanje slobodnog pristupa javnosti obali i plažama. Krivične kazne se izriču za promjene u okolišu.

Parlament je u martu izglasao novi zakon o korištenju javne imovine u obalnim područjima. Ekološke nevladine organizacije su ga kritikovale, rekavši da omogućava komercijalnu eksploataciju plaža čak i u zaštićenim područjima.

U ovoj državi ne smijete uzimati kamenčiće s plaže: Evo šta bi vam se moglo desiti

U ovoj državi ne smijete uzimati kamenčiće s plaže: Evo šta bi vam se moglo desiti

"Novi zakon značajno smanjuje javni zajednički prostor naših obala i ne pruža garanciju zaštite osjetljivih ekosistema i zaštite društava od trenutne prijetnje klimatske krize," rekli su iz WWF Grčka.

Prošle godine, Grci su izašli na ulice tražeći vraćanje slobodnog javnog pristupa plažama, što je zagarantovano zakonom. Veliki dijelovi obale zauzeti su od strane privatnih preduzeća koja ilegalno ograničavaju pristup plažama i često naplaćuju ogromne iznose za iznajmljivanje ležaljki.

Protestni pokret, takozvani Pokret Peškira, započeo je na ostrvu Rodos i proširio se na sjever zemlje.

Ministarstvo je uspostavilo novu proceduru za koncesije na obalama i plažama putem specijalne digitalne platforme. Do 31. maja se očekuje da će svi elektronski aukcioni natječaji za preko 1.200 koncesija biti objavljeni, piše Balkan Insight.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije