Vatikan otvara arhive ranije nego inače: Je li papa Pio XII žmirio na holokaust

Radiosarajevo.ba
Vatikan otvara arhive ranije nego inače: Je li papa Pio XII žmirio na holokaust
Foto: EPA-EFE / Papa Pio XII

Već godinama je kontroverza oko lika pape Pija XII bila bolna tačka Svete Stolice, ali će Vatikan sada otvoriti vrata svog arhiva istraživačima koji će pregledati svu dokumentaciju vezanu za period Drugog svjetskog rata.

Dokumenti, tekstovi i pisma koja se odnose na pontifikat Pija XII, bit će dostupni 2. marta, na 80. godišnjicu izbora Eugenija Pacellija.

Najavljujući svoju odluku o otvaranju arhiva prije godinu dana, papa Franjo izjavio je da se crkva ne boji istorije, već je voli.

Vatikanski dužnosnik izjavio je u četvrtak da će otvoriti vrata arhive kako bi naučnici istražili optužbe da je papa Pio zatvarao oči pred holokaustom, ali tvrdi da će otkriti da je zapravo tajno pomagao Jevrejima.

„Mislim da se neće pronaći ništa spektakularno“, rekao je otac Norbert Hofmann, vodeći vatikanski dužnosnik za odnose s Jevrejima, prenose mediji.

Papa Pio je izabran 2. marta 1939. godine, samo šest mjeseci prije izbijanja Drugog svjetskog rata u Evropi.

Vatikan obično čeka 70 godina nakon završetka pontifikata kako bi omogućio potpun pristup povezanim dokumentima u vatikanskim arhivima. Ipak, u slučaju Pija XII., koji je umro 9. oktobra 1958., papa Franjo se odlučio otvoriti arhive ranije.

Mnogi vjeruju da je to posljedica pritiska s kojim se suočila Sveta stolica, kako bi omogućila istraživačima da pregledaju dokumenti dok su još živi oni koji su preživjeli holokaust, piše Cruxnow.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije