Vaseljenski patrijarh Vatrolomej o ratu u Ukrajini “Ruska crkva nas je razočarala”

5
Radiosarajevo.ba
Vaseljenski patrijarh Vatrolomej o ratu u Ukrajini “Ruska crkva nas je razočarala”
Foto: N1 Srbija / Vaseljenski patrijarh Vatrolomej

Vaseljenski patrijarh Vatrolomej izjavio je danas da je Ruska pravoslavna crkva iznevjerila očeve pravoslavne crkve tako što je podržala napad na Ukrajinu.

Moskva naziva rat u Ukrajini specijalnom vojnom operacijom sa ciljem da oslobodi Ukrajinu od fašista, što Kijev i zapadni saveznici nazivaju kao izgovorom za neisprovocirani rat.

Ruski patrijarh Kiril je podržao moskovsku akciju i njegov stav se proširio širom pravoslavne crkve.

Svjetski savjet crkava je zatražio od patrijarha Kirila da “interveniše i posreduje” u zaustavljanju rata, piše Reuters, prenosi Tanjug.

U intervju za grčku državnu televiziju ERT u utorak uveče, Vatrolomej je rekao da očekuje od Kirila da se suprotstavi odluci ruskog predsjednika Vladimira Putina da napadne Ukrajinu i da podnese ostavku, ako treba.

"Nije nemoguće da sve crkve ne osude nasilje, rat. Ruska crkva nas je razočarala. Nisam želio da ruska crkva i brat patrijarh Kiril budu ovaj tragičan izuzetak. Ne znam kako može sebe da opravda pred svojom savešću", rekao je Vartolomej.

On je rekao da od Kirila očekuje da ustane u ključnom, istorijskom momentu i da, ako treba, da žrtvuje svoju poziciju, da kaže Putinu “gospodine predsjedniče, ne slažem se sa vama, podnosim ostavku”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije