Treća doza Pfizerove vakcine smanjuje rizik od smrti za 81 posto

2
Radiosarajevo.ba
Treća doza Pfizerove vakcine smanjuje rizik od smrti za 81 posto
Foto: EPA-EFE / Pfizer vakcina

Treća injekcija Pfizer vakcine protiv koronavirusa smanjuje šanse za hospitalizaciju za 93%, ozbiljne bolesti za 92% i smrtnost za 81%, prema izraelsko-američkoj studiji objavljenoj u petak navečer u Lancetu.

Studiju, koja je uporedila skoro 730.000 ispitanika koji su primili treću vakcinu sa istim brojem vakcinisanih sa dvije vakcine pet mjeseci ili više, a nisu primili dopunsku vakcinu, sproveli su istraživači sa Zdravstvene službe Klalit i Univerziteta Harvard.

Opservaciona studija je urađena tokom vrhunca Delta soja virusa – od 30. jula do 23. septembra 2021.

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

To je prva studija koja je recenzirana i koja procenjuje efikasnost treće doze Pfizer vakcine protiv ozbiljnih ishoda dok se reguliše za razne varijable, uključujući komorbiditete i faktore ponašanja.

"Ovi podaci pružaju trenutne dokaze za druge zemlje koje sada razmatraju potrebu za sličnom kampanjom pojačivača vakcinacije kao u Izraelu", kazao je Ran Balicer, Clalitov šef inovacija.

Izrael je bio prva zemlja koja je sprovela masovnu kampanju vakcinacije koristeći treće dozu vakcine.

Otkako je više od 3,9 miliona Izraelaca dobilo pojačanje, stopa zaraze u zemlji je značajno opala. Manje od 1% ljudi koji su testirani na virus je pozitivno, a Izrael ima samo oko 230 ozbiljnih slučajeva.

Mnoge zemlje širom svijeta sada doživljavaju ponovnu pojavu virusa, uglavnom podstaknutu sojem Delta i njenim potomcima. Kao takve, ove zemlje razmišljaju o praćenju Izraela i pokretanju kampanje za jačanje stanovništva.

Konkretno, istraživači Clalit i Harvard analizirali su anonimne podatke o 728.321 Clalit pacijentu koji su primili treću dozu vakcine u poređenju sa kontrolnom grupom koja je uključivala 728.321 osobu koja je primila samo dvije doze.

Učesnici su upareni po demografskim, geografskim i drugim zdravstvenim karakteristikama u vezi sa ozbiljnom bolešću, kao i drugim zdravstvenim statusom ili problemima u ponašanju.

Imunokompromitovani pacijenti koji su primili treću dozu prije 30. jula 2021. nisu bili uključeni u studiju.

Budući da se studija dinamički zasnivala na dnevnom vakcinisanom statusu učesnika, oko 198.000 pojedinaca je prešlo iz nevakcinisane grupe u vakcinisanu grupu tokom perioda studije.

Studija je također uključila još jedan sloj analize na nivou populacije, koji je otkrio da je u svakoj starosnoj grupi stopa infekcije koronavirusom opala oko sedam do deset dana nakon što je starosna grupa postala kvalifikovana za treću vakcinu.

"Ovi rezultati uvjerljivo pokazuju da je treća doza vakcine najefikasnija u prevenciji teškog morbiditeta i hospitalizacije zbog koronavirusa u različitim starosnim grupama i podgrupama stanovništva. Također, ovi rezultati su izuzetno važni i daju utemeljene i valjane informacije svima koji još uvijek oklijevaju oko primanja treće doze – u Izraelu i drugim zemljama širom svijeta", rekao je Balicer.

Profesor Ben Rice, direktor grupe za prediktivnu medicinu u Bostonskoj dječjoj bolnici i medicinskoj školi Harvard, koji je također radio na studiji, rekao je da je jedan od glavnih razloga oklevanja u odluci da se vakciniše trećom dozom vakcine bio nedostatak informacija o efikasnosti vakcine.

"Ova rigorozna epidemiološka studija pruža pouzdane informacije o efikasnosti treće doze vakcine. Nadamo se da će pomoći onima koji još nisu odlučili da se vakcinišu trećom dozom", piše list Jerusalem post.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije