COVID / Istraživanje CDC-a otkrilo koja je vakcina najefikasnija protiv hospitalizacije

18. 09. 2021. u 08:30:00 Anadolija

Shares: 0

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) je objavljeno da je najefikasnija vakcina protiv hospitalizacije zaraženih novim koronavirusom vakcina Moderna.

Istraživanje američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) otkrilo je da vakcina iz farmaceutske kompanije Moderna iz Massachusettsa pruža 93 posto zaštite od hospitalizacije.

U istraživanju provedenom između 11. marta i 15. augusta, zaključeno je da je Pfizer-BioNTech bio 88 posto učinkovit, a Johnson& Johnson 71 posto.

"Iako ovi podaci pokazuju određene razlike u nivoima zaštite vakcinom, sve odobrene vakcine protiv COVID-19 pružaju značajnu zaštitu od hospitalizacije", navodi se u izvještaju CDC-a.

Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) odobrila je hitnu upotrebu vakcine Moderna u decembru 2020. godine, ubrzo nakon odobrenja Pfizer-BioNTech vakcine za hitnu upotrebu.

Međutim, Pfizer-BioNTech ostaje jedina vakcina protiv COVID-19 koja je u potpunosti odobrena u SAD-u, uz dokument koji je u augustu primila od FDA.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA