Uznemirujući navodi o zlostavljanju unutar Crkve: Među žrtvama i bebe...

2
Hina
Uznemirujući navodi o zlostavljanju unutar Crkve: Među žrtvama i bebe...
Foto: Flickr / Unutrašnjost crkve u Wellingtonu

Katolička crkva Novog Zelanda službeno se u petak ispričala preživjelim žrtvama zlostavljanja unutar Crkve, ustvrdivši kako je potrebno mijenjati njene mehanizme i kulturu koji su ta zlostavljanja i omogućili.

Nadbiskup Wellingtona, kardinal John Dew, ispričao se u ime biskupa i duhovnih vođa Novoga Zelanda pred Kraljevskom komisijom koja istražuje zlostavljanja u državnim ustanovama za skrb i vjerskim institucijama.

“Danas, uviđajući važnost ovoga trenutka, ja vam se ispričavam, u ime biskupa i duhovnih vođa Katoličke crkve Novog Zelanda”, rekao je kardinal Dew, koji je ujedno i predsjednik Biskupske konferencije Novog Zelanda. “Ispričavam vam se u ime svih onih biskupa i duhovnih vođa koji su nam prethodili. Nema opravdanja za njihove postupke – kao ni za naše – koji su vam nanijeli zlo”, dodao je Dew.

Njegove su izjave dio svjedočenja u sklopu istrage Kraljevske komisije kojom se žele razriješiti povijesne i tekuće optužbe za zlostavljanje. Premijerka Jacinda Ardern osnovala je Kraljevsku komisiju 2018. godine, smatrajući da se ta zemlja mora suočiti s “mračnim poglavljem” svoje historije, što je kasnije proširila na crkve i druge vjerske ustanove.

Komisijin preliminarni izvještaj iz decembra je pokazao da je u toj zemlji u vjerskim ustanovama i institucijama državne skrbi u razdoblju od '60-ih godina do početka 2000-ih zlostavljano gotovo 250 hiljada djece, mladih i ranjivih skupina.

Istraga je utvrdila da su djeca, u nekim slučajevima ne starija od devet mjeseci, godinama trpjela zlostavljanja, uključujući silovanje i elektrošokove, od zaposlenika psihijatrijskih ustanova i institucija državne skrbi, pripadnika klera te udomitelja.

“Priznajemo da su mehanizmi i kultura Crkve omogućili da dođe do zlostavljanja. Ti mehanizmi i ta kultura su vas iznevjerili i moraju se promijeniti”, poručio je kardinal Dew.

Kraljevska će komisija svoje preporuke vladi iznijeti u konačnom izvještaju kasnije ove godine. Riječ je o jednoj od najdužih i najsloženijih istraga u historiji povijesti Novog Zelanda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije