! / Srpska pravoslavna crkva zbog šest slučajeva pedofilije na sudu, ima i slučaj iz BiH

04. 01. 2020. u 15:49:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 100

Pred sudom u Londonu za 17. januar zakazano je prvo ročište po tužbi grupe građana protiv Srpske pravoslavne crkve (SPC), na kojem će se dokazivati da li je bilo pedofilije u, za sada, šest slučajeva.

Poslje sastanka predsjednika Aleksandra Vučića i poglavara SPC Irineja u utorak, na pitanje novinara da li su razgovarali o ovoj temi, predsjednik Srbije je odgovorio da nisu.

U Srbiji su se ranije pred sudovima vodili ovakvi procesi, u kojima je presuđivano u korist žrtava, ali su kazne često bile blage, a mnogi slučajevi su i zastarijevali, tako da oštećeni i nisu mogli da se nadaju nekoj odgovarajućoj kazni. S obzirom na to, žrtve su se odlučile da potraže pravdu u Londonu.

Prema rečima advokata Mladena Jovanovića, koji će zastupati žrtve, u međuvremenu su se i mnogi drugi ohrabrili da istupe, te je i broj slučajeva narastao:

„Ako parnica bude uspješna, i ako žrtve dobiju bilo šta, makar izvinjenje, mogao bi da se javi prilično veliki broj i ne samo iz grupe pravoslavaca, već i iz ostalih religioznih skupina, te da se pokaže da ovo nije ni usamljen, ni mali problem koji je prisutan svuda u svijetu, a ni Balkan nije imun na to. Nema zvanično (drugih žrtava) i puno nam se ljudi javilo, ali smo se bojali da ćemo se rasplinuti ako podnesemo previše tužbi i uključimo previše ljudi. Imamo za sada 6 tužilaca koji, ako budu uspješni, otvoriće put za ostale“, kaže advokat Jovanović za Glas Amerike.

Bojan Jovanović, bivši đakon, koji je među šest žrtava koji pravdu traži pred sudom u Londonu kaže da je iskustvo koje je prošao ostavilo traga i posljedice za cijeli život:

„Ta trauma da stalno neko želi da vas seksualno iskoristi protiv vaše volje ostavila je duboke rane. Teško je o tome pričati, naročito jer se sve dešava u ustanovi u koju ljudi, među kojima sam bio i ja, imaju apsolutno povjerenje“, kaže Jovanović u razgovoru za Glas Amerike i dodaje da mu je od ličnih iskustava još teže pala smrt bogoslova Milića Blažanovića koga je, kako kaže, majka poslala na školovanje u Crkvu zdravog i pravog, a vratili su ga u limenom sanduku.

„Nakon seksualnog nasilja i zlostavljanja koje ja preživio i doživio je misterioznu smrt u samom manastiru SPC. Niko nikad nije ispitan, istraga nije vođena, a iz SPC niko nikad nije bio kod porodice da im izjavi saučešće ili da bilo kakvo objašnjenje. A tek kada sam upoznao druge žrtve i kad sam čuo njihove priče moj život je dobio jednu drugu dimenziju“, navodi ovaj bivši đakon, koji je i pokretač cijele priče pred sudom u Londonu.

Jovanović opisuje i svoje prvo nemilo iskustvo sa bivšim vladikom Kačavendom, za koga kaže da ga nije samo seksualno zloostavljao, već je tražio i da mu podvodi dječake. On navodi kako je tadašnji vladika došao kod njega u sobu i tražio da „vidi njegovo tijelo, te govorio kako će njih dvojica lijepo živjeti“.

Ostatak priče pročitajte OVDJE.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA