Uznemirujuće snimke pokolja ruskih plaćenika u Africi: Upali su u zasjedu i platili veliku cijenu

5
Radiosarajevo.ba
Uznemirujuće snimke pokolja ruskih plaćenika u Africi: Upali su u zasjedu i platili veliku cijenu
Foto: X.com / Wagnerovi borci su upali u zasjedu

Pobunjenici na sjeveru Malija, iz naroda Tuareg, rekli su da su ubili i ranili desetke vojnika i Wagnerovih plaćenika u borbama nedaleko granice s Alžirom.

S druge strane, vojska je rekla da je izgubila dva vojnika, ali da je ubila dvadesetak pobunjenika, piše Reuters.

Pobunjenički pokret, 'Stalni strateški okvir za mir, sigurnost i razvoj' (CSP-PSD), saopćio je da je u četvrtak i u petak, u borbama u gradu Tinzaouatenu, zaplijenio oklopna vozila, kamione i cisterne.

Otkriven identitet mladića čije je tijelo izvučeno iz Bilećkog jezera

Otkriven identitet mladića čije je tijelo izvučeno iz Bilećkog jezera

Pobunjenici su također rekli da su oštetili helikopter koji se srušio u stotinjak kilometara udaljenom gradu Kidalu.

Vojska Malija je potvrdila de se jedan od njihovih helikoptera srušio u petak u Kidalu tokom rutinske misije, no rekli su da nitko nije poginuo.

Pobunjenici Tuarezi
Foto: X.com: Pobunjenici Tuarezi

Nekoliko ruskih vojnih blogera javilo je u nedjelju da je najmanje 20 pripadnika Wagnerove skupine ubijeno u zasjedi blizu alžirske granice.

Na ruskim telegram kanalima navodi se da je u Maliju poginulo nekoliko i poznatih vojnih blogera, između ostalih i Nikita Fedjanjin, jedan od najpoznatijih dopisnika 'Grey Zonea'.

Pobunjenici su na Twitteru objavili snimka za koje upozoravamo da su uznemirujuče:

'Wagnerovi borci, koji su se kretali u konvoju s vladinim trupama, ubijeni su u Maliju, a neki su i zarobljeni', rekao je poznati ruski vojni bloger Semjon Pegov, koji koristi ime War Gonzo.

Informativni kanal Baza Telegram, povezan s ruskom sigurnosnom zajednicom, također je javio da je ubijeno najmanje 20 boraca Wagnera.

CSP-PSD je u drugom priopćenju u nedjelju rekao da se borio i porazio bataljun malijske vojske koji podržava Wagner. Kako su rekli, 'neprijatelj je uništen', a nekoliko vojnika i plaćenika koji su preživjeli, sada su u zarobljeništvu. Dodali su da je poginulo sedam njihovih boraca, dok je 12 ranjeno.

Grupa Wagner je igrala važnu ulogu u nekim od najžešćih borbi ruskog rata u Ukrajini, no budućnost grupe je postala upitna nakon što je šef grupe, Jevgenij Prigožin, poginuo u avionskoj nesreći u kolovozu - dva mjeseca nakon neuspjele pobune protiv Kremlja.

U Maliju su vojne vlasti preuzele vlast nakon državnih udara 2020. i 2021., i bore se s dugogodišnjom islamističkom pobunom. Kažu da ondje prisutne ruske snage nisu Wagnerovi plaćenici, već instruktori koji pomažu lokalnim trupama s opremom kupljenom od Rusije.

Izvjetaj Telegram kanala Baza navodi da su Wagnerovi borci u Maliju najmanje od 2021. godine, javlja Jutarnji.

Tuarezi su etnička skupina koja živi na području Sahare, uključujući dijelove sjevernog Malija, a mnogi od njih se osjećaju marginaliziranima od strane malijske vlade.

Pokrenuli su pobunu protiv hunte u Maliju 2012.godine, ali su pobunu kasnije preotele islamističke skupine.

Grupa je 2015. potpisala mirovni sporazum vladom Malija, ali se CSP-PSD povukao iz pregovora krajem 2022. godine

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije