Užas u Meksiku: Ubijena gradonačelnica, par sati nakon što je žena postala predsjednica

1
Radiosarajevo.ba
Užas u Meksiku: Ubijena gradonačelnica, par sati nakon što je žena postala predsjednica
Foto: Facebook / Yolanda Sanchez

Gradonačelnica meksičkog grada Cotija, Yolanda Sánchez, ubijena je samo nekoliko sati nakon što je ta država izabrala svoju prvu predsjednicu - Claudiju Sheinbaum.

Kako prenosi BBC, Sánchez je bila ubijena u gradu kojeg je vodila od septembra 2021. godine, i to nakon što je upala u zasjedu naoružanih napadača u središtu grada.

Lokalni mediji prenijeli su kako je bila upucana 19 puta i da je umrla u bolnici brzo nakon napada. U toj zasjedi osim nje je bio ubijen i njen tjelohranitelj. Zasad još nitko nije uhićen u vezi s napadom, ali se vjeruje kako su bili članovi organizirane kriminalne skupine.

Oglasila se policija o ubistvu žene u Gradačcu

Oglasila se policija o ubistvu žene u Gradačcu

Inače, Sánchez je bila prijavljivala u nekoliko navrata prijetnje smrću otkad je bila izabrana na dužnost kao prva gradonačelnica Ctoija. Još su je lani tri dana naoružani napadači držali kao taoca, a i tada je ispričala kako su imali zahtjeve i terorizirali je. I tada je rekla da ne zna dijelom koje skupine su napadači bili, ali se vjeruje kako se radi o saradnicima Jalisco New Generation kartela. 

CJNG kartel inače je poznat po preprodaji droge, ali i otmicama i reketarenju. Sánchez je bila rekla da su joj muškarci prijetili nakon što je preuzela ured gradonačelnice i tražili od nje da "sigurnost grada" preda u ruke potkupljenih policajaca. Ona je umjesto toga angažirala i vojsku koja bi štitila grad, a uz nju su stalno bili i tjelohranitelji s oružjem. 

Inače, još je više od 20 kandidata koji su se priključili utrci za predsjednika bilo ubijeno od rujna, a jedno nezavisno istraživanje tvrdi da ta brojka ide i do 40. Pobjednica Sheinbaum proći će inauguraciju 1. oktobra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije