Uvijek dostupni poslodavcu: Praznični stres zaposlenih u Njemačkoj zbog mogućeg poziva

0
Radiosarajevo.ba
Uvijek dostupni poslodavcu: Praznični stres zaposlenih u Njemačkoj zbog mogućeg poziva
FOTO: Pixabay / Stres na poslu / Ilustracija

Trećina zaposlenih u kancelarijskom radu u Njemačkoj kaže da je pred početak božićnih praznika pod stresom, jer osjećaju da moraju stalno ostati biti dostupni poslodavcu, saopštila je u ponedeljak tehnološka kompanija Slack.

Pozivajući se istraživanje koju je naručio od instituta YouGov, Slack navodi da se 34 posto među oko 2.000 anketiranih žalilo na stres zbog očekivanja da će ih poslodavac zvati da nešto urade, a još 33 posto na strah od takozvanog sagorijevanja (burnout).

Skoro polovina, 48 posto ispitanika, je reklo da ostaje dostupno poslodavcu i van radnog vremena. Među ispitanicima u anketi prošlog mjeseca bilo je i 599 menadžera.

Pomoćnik generalnog sekretara UN-a: "Jedino ako se prihvati prošlost, može da se postigne mir"

Pomoćnik generalnog sekretara UN-a: "Jedino ako se prihvati prošlost, može da se postigne mir"

Stalna dostupnost uključujući i dane praznika se ne svodi samo na osjećaj da poziva može biti: 38 posto ispitanika je izjavilo da su ih kolege kontantirale tokom sezone praznika prošle godine.

Velika većina od 74 posto menadžera je izjavila da zaposlene podstiče da se isključe, ali 34 posto je ipak reklo i da od zaposlenih za svaki slučaj očekuje da ostanu dostupni.

Fleksibilan rad često briše granice između profesionalnog i privatnog života, zbog čega se zaposleni osjećaju da moraju da budu stalno i odmah dostupni poslodavcima, ocijenila je Nina Koch iz Slacka.

Zbog toga, često viđamo nezadovoljne, a u najgorem slučaju sagorjele zaposlene.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije