USS Carney gađao aerodrom: SAD pokrenuo nove napade na Jemen

2
Radiosarajevo.ba
USS Carney gađao aerodrom: SAD pokrenuo nove napade na Jemen
Foto: X / Britanski i Američki napadi na Jemen

Sjedinjene Američke Države su izvele nove napade na mete Huta u Jemenu, dan nakon što je prvi napad izazvao masovne proteste u glavnom jemenskom gradu (Sanaa).

"Udar, koji je izveo USS Carney rano jutros, gađao je radarski položaj Huti pobunjenika u Jemenu i bio je naknadna akcija na metu povezanu s udarima poduzetima 12. januara osmišljenima da degradiraju sposobnost Huta da napadnu brodove", objavila je američka vojska u saopćenju na Twitteru.

Službeni mediji Huta prenijeli su ranije da je napadnut aerodrom Al-Dailami u Sani.

Oglasio se SDP: Ovako izgleda prava izdaja - 'vještina' koju je tokom decenija SDA specijalizirala

Oglasio se SDP: Ovako izgleda prava izdaja - 'vještina' koju je tokom decenija SDA specijalizirala

Jemenski Huti objavili su u petak, 12. januara, da su svi američki i britanski interesi postali "legitimne mete" nakon što su ih u noći na petak napali SAD i saveznici.

"Svi američki i britanski interesi postali su legitimne mete za jemenske oružane snage kao odgovor na njihov izravnu i objavljenu agresiju na Jemen", objavilo je Visoko političko vijeće Huta, a prenijela novinska agencija Saba. 

Vijeće upozorava da američko-britanski napadi neće proći nekažnjeno. Napad su podržale Nizozemska, Kanada, Bahrein i Australija.

Huti, koji kontroliraju velike dijelove Jemena i podržavaju Palestince u Gazi, proteklih su sedmica napadali trgovačke brodove u Crvenom moru kako bi spriječili da dođu do Izraela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije