Napad SAD-a na Jemen odmah izazvao velike promjene: Skočila cijena nafte

1
Radiosarajevo.ba
Napad SAD-a na Jemen odmah izazvao velike promjene: Skočila cijena nafte
Foto: Pixabay / Ilustracija / Berza

Cijene nafte su porasle nakon što su Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija objavile da su izvele udare iz zraka i s mora protiv vojnih ciljeva Huti grupe u Jemenu kao odgovor na napade te skupine na brodove u Crvenom moru. Ovo predstavlja dramatično proširenje regionalnog sukoba između Izraela i Hamasa u Gazi.

Futuresi za Brent skočili su 2,0 posto na 79,00 dolara (140.68 KM) po barelu, dok je američki WTI sirovi porastao 2,1 posto na 73,55 dolara (130.98 KM).

"Mislim da je u ovom trenutku još uvijek prerano reći kakav će biti utjecaj. Tržišta zasad zauzimaju afilozofski pristup, stoga ne vidimo previše reakcija", rekao je Khoon Goh, šef azijskog istraživanja u ANZ banci u Singapuru.

Premijer liga BiH: Sloga i Sarajevo igraju za Europu, Borac pod pritiskom pobjede

Premijer liga BiH: Sloga i Sarajevo igraju za Europu, Borac pod pritiskom pobjede

"Ako vidimo masovno eskaliranje situacije... tada će tradicionalni bijeg prema sigurnosti pogoditi američke obveznice, sigurne valute poput jena i švicarskog franka", piše Reuters.

Podsjetimo, u noći između 11. i 12. januara došlo je do napada SAD-a i Velike Britanije na pozicije jemenske grupe Huti u Crvenom moru. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije