Usred Europe snimljeni prizori kakvi se ne viđaju često: Prazna autocesta i borbeni avioni

2
Radiosarajevo.ba
Usred Europe snimljeni prizori kakvi se ne viđaju često: Prazna autocesta i borbeni avioni
Foto: Printscreen / Borbeni avion Švicarske na autoputu

U švicarskom kantonu Vaud, na zapadu zemlje, u srijedu, 5. juna, se mogao vidjeti nesvakidašnji prizor. Na gotovo praznoj autocesti A1, između Avenchesa i Payerna, borbeni avioni F/A-18 Hornet Zračnih snaga Švicarske vježbali su slijetanje i uzlijetanje s improviziranih lokacija.

Iako stoljećima neutralna, Švicarska izuzetno drži do svoje sigurnosti. Dio tih nastojanja uključuje i predviđanje raznih prijetnji te vježbanje reakcija svojih postrojbi u nepovoljnim scenarijima.

Zbog ranjivosti svojih aviona smještenih u samo tri zračne baze – Payerne, Meiringen i Emmen – Oružane snage Švicarske smatraju nužnim vježbanje slijetanja i uzlijetanja s alternativnih lokacija poput autocesta. Iskustva rata u Ukrajini, tokom kojeg su deseci borbenih aviona uništeni ili oštećeni na pistama, dodatno su potvrdila realnost takvih prijetnji.

Da li je paraliza sna opasna? Ovo trebate znati o ovoj neugodnoj pojavi

Da li je paraliza sna opasna? Ovo trebate znati o ovoj neugodnoj pojavi

Vježba na autocesti A1 nije jedinstvena u svijetu. Slične aktivnosti provode i druge zemlje poput Finske i Švedske. Na primjer, ukrajinski vojni piloti redovito koriste autoceste za polijetanje svojih MiG-ova 29 i Su-27, a nedavno su i finski Horneti provodili slične vježbe.

Švicarska televizija prenosila je događaj uživo, a na terenu su bile prisutne i hitne službe, iako njihova intervencija nije bila potrebna. "Sve je prošlo jako dobro," izjavio je Alain von Bueren, prvi pilot koji je tog dana sletio na autocestu.

Ovo je prva takva vježba u Švicarskoj od 1991. godine. Razlog za njeno održavanje može se pronaći u rastućoj nesigurnosti na starom kontinentu uslijed invazije Rusije na Ukrajinu, kao i predstojećem mirovnom summitu o Ukrajini koji će se održati u Švicarskoj. Na summitu neće sudjelovati Rusija i Kina, ali će okupiti predstavnike oko 80 zemalja, što predstavlja veliki sigurnosni izazov, piše Reuters.

Zračne snage Švicarske trenutno koriste 25 F/A-18 Horneta i 18 Northrop F-5 aviona, no oba modela će biti povučena iz uporabe između 2027. i 2030. godine. Njih će zamijeniti 36 novih F-35A aviona, američkih borbenih zrakoplova pete generacije, nabavljenih putem ugovora vrijednog 6,25 milijardi dolara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije