Dok se Evropa sprema za vrućine, na škotskim planinama pao ljetni snijeg

0
Radiosarajevo.ba
Dok se Evropa sprema za vrućine, na škotskim planinama pao ljetni snijeg
Foto: X.com / Snijeg na škotskim planinama

Dok se Evropa sprema za rast temperatura, na škotskim planinama je pao snijeg. 

Padao je snijeg preko nekih od najviših planina Škotske s predviđenim vjetrom koji bi mogao donijeti osjećaj hladnoće od -10°C na najizloženijim područjima. Cairngorms su bile među planinskim područjima koja su vidjela lagani pokrivač u utorak.

Mountain Weather Information Service (MWIS) je saopćio da arktički zrak utječe na planine, posebno u visokim predjelima i da je došlo do značajnog osjećaja hladnoće. BBC Weather je izvijestio da snijeg na vrhovima planina u junu nije toliko neuobičajen i obično se događa svake tri do pet godina u prosjeku.

Mađarska nacionalistička vlada od danas na čelu EU uz poruku: "Učinimo Europu ponovo velikom"

Mađarska nacionalistička vlada od danas na čelu EU uz poruku: "Učinimo Europu ponovo velikom"

Prije 14 godina više od 100 skijaša iskoristilo je otvaranje ski liftova na skijalištu Cairngorm Mountain blizu Aviemorea po prvi put u sred ljeta. Ranije u ovo doba godine ljudi su mogli skijati u Cairngormima, međutim, morali su pješačiti do mjesta gdje je bilo snijega. Dva privremena užeta za vuču su bila dostupna tokom dva dana. Cairngorm Mountain, zajedno sa ostalim planinskim skijaškim centrima Škotske, imali su koristi od dugotrajnih perioda smrzavanja tokom zime.

Iz MWIS-a je rečeno da najnovija vremenska prognoza najavljuje mješavinu tuče i snijega koji pada preko visokih terena. Temperature će vjerovatno malo porasti do vikenda i uvjeti će se poboljšati, ali se dobra planinska vremenska prognoza očekuje tek od ponedeljka nadalje, piše BBC.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije