Usred drame u Teheran stigao neočekivan gost: Svi pokušavaju pogoditi šta je bio uzrok posjete

1
Radiosarajevo.ba
Usred drame u Teheran stigao neočekivan gost: Svi pokušavaju pogoditi šta je bio uzrok posjete
Foto: Prtscr / X.com / Sergej Šojgu u Teheranu

U zoru najavljenog i očekivanog iranskog napada na Izrael (Teheran je preko Budimpešte upozorio Tel Aviv da će napasti, ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó je bio posrednik), u posjet Iranu neočekivano je stigao "drugi čovjek Rusije", sekretar ruskog Vijeća sigurnosti i donedavno dugogodišnji ministar obrane te jedan od najbližih Putinovih suradnika Sergej Šojgu.

Visoki ruski dužnosnik je, pretpostavlja se, donio "Putinovu poruku" za iransko vodstvo, ali je očito stigao i da "dogovori neke važne stvari" oko mogućeg širenja rata na Bliskom istoku s nesagledivim i vjerovatno dalekosežnim posljedicama, ako dođe do izravnog "otvorenog" rata Irana i Izraela, na način kako se posljednjih dana pretpostavlja.

Naime, Šojgu se našao s novoizabranim iranskom predsjednikom Masudom Pezaškianom, ali i zapovjednikom generalštaba iranske vojske, generalom Mohammadom Bagerijem, koji je, smatra se, osmislio i rukovodi planiranim udarima na Izrael. Šojgu i Bageri su prvo razgovarali, javljaju moskovske novine RBK, "podulje u četiri oka", a potom su im se pridružili ostali članovi ruske i iranske delegacije.

Na Bjelašnici i u Sarajevu jutros ista temperatura: Meteorolozi za danas izdali upozorenje

Na Bjelašnici i u Sarajevu jutros ista temperatura: Meteorolozi za danas izdali upozorenje

I zapadni i ruski mediji kalkuliraju zašto je došlo do ovako naglog posjeta Šojgua, i to u ovako dramatičnom i presudnom trenutku. Ruski proputinovski mediji, poput RIA Novosti, smatraju da se Rusija možda želi "ponuditi kao posrednik", (time bi se ponovo pozicionirala u regiji u kojoj je posljednjih godina izgubila uticaj), ali to je ipak malo vjerovatno jer teško da Moskva, s obzirom na svoj trenutni "ugled" i izoliranost na globalnoj sceni zbog rata u Ukrajini, može odigrati tu ulogu i teško bi je Zapad, zbog toga, kao takvu prihvatio.

Drugo, navodi pak moskovski list RBK, Šojgu se otišao "informisati, da vidi što Iran zapravo namjerava" (recimo, napasti sa svog teritorija ili "ići" samo preko Libanona) i "kakav i koliki bi to rat mogao biti", odnosno do kakvih bi se razmjera sukob mogao razviti.

Inače, i u Moskvi tamošnji prokremaljski analitičari spekulišu o Šojguovoj teheranskoj misiji. Zato se s Bagerijem i našao nasamo. Tako i član neformalnog Putinova savjetničkog vijeća, politolog Sergej Mrakov, na svom Telegram kanalu navodi da je Iran "ključni strateški saveznik Rusije" na Bliskom istoku, čime potvrđuje navode da se Putin već odredio u eventualnom sukobu.

Prema Markovu, jedan od razloga zašto bi Rusija trebala pomagati Iranu jest "zadavanje udaraca SAD-u", na vojnom i političkom planu, gdje god i kada god je to moguće, jer po njemu, Washington će stati iza Izraela, pa se "to mora iskoristiti".

The New York Times (NYT), ipak, iz vojnih izvora u Iranu (jedan od izvora je i iz Korpusa stražara iranske revolucije) navodi da je Iran od Rusije zatražio "napredne i savremene" protuzračne sisteme, a izraelski Chanel 14 govori da se radi o sustavima Iskander koje je navodno Rusija već isporučila. Izraelski obavještajni podaci govore da su u Iran doletjeli i ruski transportni vojni avioni Il-76 s ratnom tehnikom i streljivom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije