COVID-19 / Uskoro brzi i jeftini test na koronu: Rezultati za 15 do 30 minuta

28. 09. 2020. u 22:58:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 9

Testovi za COVID-19 koji pokazuju rezultate na licu mjesta za 15 do 30 minuta uskoro će biti predstavljeni širom svijeta. Najnoviji pronalazak mogao bi da spasi hiljade života i uspori pandemiju u siromašnim i bogatim zemljama, prenosi Guardian. 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) će osigurati oko 120 miliona brzih dijagnostičkih testova u narednih šest mjeseci, a njihova cijena maksimalno će iznositi oko četiri eura. 

Testove, koji izgledaju kao test za trudnoću, sa dvije plave linije prikazane pozitivno, tumačit će zdravstveni radnik.

Brzi i laki, ali visokokvalitetni, testovi omogućit će masovni pregled zdravstvenih radnika koji umiru u velikom broju u zemljama sa niskim primanjima.

Kako se navodi, testovi će koštati pet dolara, a na njih će moći da računaju i bogate zemlje kao što je Velika Britanija. Inicijativu su u martu pokrenuli WHO, Evropska komisija, Fondacija Gates i Vlada Francuske. Njemačka je već naručila 20 miliona testova, a Francuska i Švicarska slijede primjer.

Brzi testovi antigena koje je odobrila WHO su brži i lakši od dosadašnjih, i mogu se koristiti za skrining u školama, univerzitetima i na radnim mjestima. Iako testovi ne mogu da obuhvate sve slučajeve, mogli bi da omoguće identifikovanje mnogih zaraženih ljudi prije nego što imaju simptome i pređu u karantin.

WHO je odobrio jedan od testova južnokorejske kompanije SD BioSensor, dok se očekuje da potvrdu dobije i test američke kompanije Abot.

"Evidentan je pritisak za snabdjevanje. Zbog toga nam je potrebna garancija za količinu. Morali smo da osiguramo zemlje sa niskim i srednjim prihodima, prije nego što sve ostale zemlje naruče i siromašno stanovništvo ostane bez ičega". rekla je Katrin Boem, direktor neprofitne Fondacije za inovativnu novu dijagnostiku (Find), koja je imala ključnu ulogu u inicijativi.

NEMA KOMENTARA