Uprkos zabranama demonstranti u "žutim prslucima" ponovo na ulicama

Anadolija
Uprkos zabranama demonstranti u "žutim prslucima" ponovo na ulicama
Foto: AA / Demonstranti u "žutim prslucima" ponovo na ulicama

Demonstranti u “žutim prslucima“ uprkos brojnim zabranama izašli su i ove subote na ulice francuskih gradova kako bi dali podršku povrijeđenoj aktivistici i pokazali da su i dalje mobilisani protiv ekonomske politike Vlade predsjednika Emmanuela Macrona.

Iako ih ometaju zabrane protesta u mnogim gradovima “žuti prsluci“ su 20. subotu zaredom izašli na ulice. Ove subote ponovo marširaju u Parizu, Bordeauxu i drugim gradovima kako bi nastavili vršiti pritisak na predsjednika Macrona da učini više i pomogne radničkoj klasi i promjeni francusku politiku ili se potpuno povuče.

Također, “žuti prsluci“ danas pokazuju solidarnost sa 73-godišnjom Genevieve Legay, aktivistkinjom protiv globalizacije, koja je prošlog vikenda pretrpjela povredu glave u južnom gradu Nici. Tužilaštvo u Nici objavilo je da ju je gurnuo policajac.

U Parizu hiljade “žutih prsluka“ počelo je marširati od željezničke stanice Gare de l'Est i planiraju se probiti do Eiffelovog tornja. U glavnom francuskom gradu vladaju velike mjere sigurnosti. Zbog nereda prošlog vikenda zabranjeni su protesti u znamenitoj aveniji Champs-Elysees.

Izgleda da je pokret “žutih prsluka“ posljednjih sedmica izgubio podršku, s obzirom da se okuplja znatno manje ljudi nego li je to bilo na početku protesta u novembru prošle godine, kada je ulicama širom Francuske bilo na stotine hiljada ljudi.

U početku demonstranti su se protivili povećanju cijena goriva, da bi se kasnije nezadovoljstvo proširilo na Macronovu ekonomsku politiku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije