Upozorenje turistima: Nehumano tretiranje magaraca u Grčkoj će se novčano kažnjavati

Radiosarajevo.ba
Upozorenje turistima: Nehumano tretiranje magaraca u Grčkoj će se novčano kažnjavati
Foto: PETA / Protest protiv maltretiranja magaraca na Santoriniju

Turisti koji u Grčkoj budu maltretirali magarce će se kažnjavati sa više od 56.000 maraka.

Odluka o kažnjavanju je uslijedila nakon što je bilo mnogo zamjerki o tretiranju ovih životinja na grčkom otoku Santoriniju, piše portal Unilad.

Ministar poljoprivrede Makis Voridis je poručio da će kazne doeszati iznos i do 56.000 maraka za za bilo koju vrstu zlostavljanja magaraca i mula.

Vijest o sankcijama se pojavila nakon što su organizacije za zaštitu životinja upozorile da je jedna životinja povrijeđena nakon turističkog jahanja na Santoriniju.

Zabrinutost zbog nehumanog tretiranja životinja je izrazio bubnjar Mötley Crüea Tommy Lee. On je u otvorenom pismu vlastima napisao:

"Čast mi je što sam rođen u Atini. Gdje god da putujem sa svojim bendom, ponosno ističem svoje grčko porijeklo.

Ali, postoji problem koji pogoršava ugled Grčke, za koji se nadam da ćete ga riješiti: bolesnu zloupotrebu magaraca i mazgi koje turisti jašu po strmim predjelima Santorinija.

Ovog ljeta sam posjetio otok. S jahtom smo bili pristali dva dana. Odbio sam da na magarcu dođem u centar grada.

Upravo sam na CNN-u gledao prilog o ovom problemu i odlučio se podržati prijatelje iz PETA-e koji pokušavaju zaustaviti ovu okrutnost. Posebno sam bio ljut nakon što sam saznao da je prije nekoliko godina donesen zakon koji ne dopušta ovakvo tretiranje životinja. Turisti bi trebali koristiti žičaru kao prijevoz.

Umjesto toga, za prijevoz koriste magarce.

Neprikladna sedla uzrokuju rane koje se često ne liječe. Životinje nemaju zaštitu od jakog sunca i rijetko im se doušta da se odmaraju. Čak im je uskraćena hrana i voda. Snimanje paćenja ovih životinja me strašno pogađa. 

Znam da imate moć da ovo zaustavite - da Santorini učinite više gostoljubivim za turiste i životinje. Molim vas, omah okončajte okrutnost nad životinjama."

Santorini dnevno posjeti 1.200 turista. Mnogi od njih kao prijevoz po padinskim dijelovima otoka koristi magarce.

U oktobru prošle godine je za pretile turiste zabranjeno da jašu ovu životinju. Svako ko ima više od stotinu kilograma ne smije jahati. Ali, ovo pravilo se rijetko primjenjivalo. Zbog toga je muzičar Tommy Lee objavio ovo pismo.

Ministar Voridis je odgovorio na pismo naglasivši da se radi na pooštravanju zakonskih odredbi za turističku sezonu 2020. godine.

"Dobrobit životinja, životinja koje se koriste za radne aktivnosti i općenito svih životinja predstavlja veliku brigu za mene lično i Ministarstvo. Oni koji budu kršili zakone, bit će kažnjeni. Podsjećam da je novčana kazna i do 30.000 eura", poručio je Voridis.

Tvrdi da se optužbe ne zanemaruju, te da se poštuju propisi Evropske unije o dobrobiti životinja. Prema njegovim riječima, cilj je da se održi tradicija lokalnog stanovništva, ali i da se zaštite životinje.

Prošlog ljeta je peticiju potpisalo 108.000 ljudi koji osuđuju ovakav odnos prema magarcima.

Christina Kaloudi se preselila na Santorini prije deset godina. Osnovala je Udruženje za dobrobit životinja. Ranije je kazala da ne želi da mještani izgube posao, ali da moraju biti pažljiviji i brižniji prema životinjama.

"Sezona odmora na otocima je sada mnogo duža nego prije, što znači i da se magarci mnogo više koriste. Ako se ne koriste za prijevoz turista, onda se koriste za prijevoz građevinskog materijala ili otpada. Postoje vlasnici koji humani postupaju. Ali, u većini slučajeva to nije slučaj.  Ne želimo zaustaviti spriječiti da zarađuju za život, nego da se humanije odnose prema magarcima", rekla je Kaloudi, piše portal Unilad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije