Uznemirujući snimak prikazao horor na festivalu Gadhimai

Radiosarajevo.ba
Uznemirujući snimak prikazao horor na festivalu Gadhimai
PrtScr / Užas u Nepalu

Svakih pet godina se u hramu Gadhimai Temple Bariyapur u Nepalu obilježava festival na kojem se žrtvuju hiljade životinja.

Za zaustavljanje ovog festivala već dugi niz godina se bore ljudi iz organizacije Animal Equality, koji su ove godine snimili uznemirujuće snimke te naveli dodatne razloge za zabranu festivala koji je od 2014. godine uveo veći broj žrtvovanja raznih životinja - svinja, krava, koza, bizona, kokoši i golubova.

Godine 2009. na ovom festivalu je stradalo 250.000 životinja, a zahvaljujući borbi organizacije Animal Equality taj broj se 2014. godine smanjio za 50 posto.

Ove godine je broj životinja koje ubijaju tj. žrtvuju u odnosu na 2009. pao za 70 posto, no to je i dalje golema količina životinja ubijenih na grozne načine. Uz ubijanje, iz organizacije su prijavili i seksualno zlostavljanje životinja, brutalno ubijanje mačetama i noževima te transport u nehigijenskim i nesigurnim uvjetima.

Životinje su obješene naopačke, nemaju vode ni hrane, a neke i uginu od hladnoće dok čekaju svoj red za klanje!

Na festivalu obično sudjeluju oko četiri miliona ljudi. Oni koji sudjeluju vjeruju da će žrtvovanjem životinja božici Gadhimai zaustaviti zlo i donijeti im napredak.

Mjesec dana prije početka festivala shvate da neće imati dovoljno životinja za žrtvu te počinju i s kampanjom kojom pozivaju ljude da im prodaju životinje.

Naravno da je festival izazvao puno ljutnje svih ljubitelja životinja, a 2009. je čak i Brigitte Bardot bila u skupini onih koji su pokušali zaustaviti ovaj ritual.

Nepalska vlada je komentirala kako se ne želi miješati u vijekovima staru tradiciju naroda Madheshi. I portal Radiosarajevo.ba, kao i Index.hr, vjerujemo da ovakve festivale treba zaustaviti, a ako se slažete, peticiju potpišite OVDJE.

Snimak je uznemirujući i gledate ga na vlastitu odgovornost:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije