Upozorenje turistima koji idu u Grčku: "Oprez, da vam odmor ne bi postao jeziv"

0
Radiosarajevo.ba
Upozorenje turistima koji idu u Grčku: "Oprez, da vam odmor ne bi postao jeziv"
Foto: Pixabay / Grčka

Na Facebook stranici portala Grčka info osvanulo je upozorenje za turiste koji planiraju ljetovanje u toj zemlji. Naime, kako se sezona zahuktava, slučajevi krađa postaju sve češći, pa se odmor može pretvoriti u pravu jezu, pogotovo ako se lopovi ušuljaju u apartman dok ste vi još u njemu.

Za tu varijantu često koriste posebne sprejeve – omamljivače.

"Metoda rada koju lopovi najčešće koriste je prskanje spreja, tzv. gasa "omamljivača" pomoću kojeg žrtve upadaju u duboki san. Sprej prskaju noću kroz otvorene prozore ili terase soba ili apartmana prije ulaska, a na meti su, naravno, najlakše dostupni apartmani; oni u suterenu, prizemlju ili na 1. katu zgrade.

Ovakve pljačke se ne događaju samo u ljetovalištima gdje ima najviše domaćih turista, već i u pojedinim otočkim ljetovalištima", napominju iz Grčka info, a daju i savjete kako se sačuvati:

- Ukoliko imate sef u sobi, pasoše, dokumente, novac i ostale dragocjenosti obavezno držite u njemu.

- Ukoliko se vaš smještaj nalazi na prizemlju ili lako dostupnom spratu, a nema noćnog čuvara, obavezno tijokom noći zatvorite (i ako postoji mogućnost, zaključajte) vrata od terase i prozore i navucite rolete.

- Ukoliko je vrućina neizdrživa - upalite klima uređaj. Razmislite je li bolje spavati uz klima uređaj ili lopove u sobi.

"Ukoliko vam se, ipak, dogodi da tokom ljetovanja budete opljačkani savjetujemo vam da to prvo prijavite vlasniku smještaja u kojem boravite, kao i predstavniku turističke agencije preko koje ste došli na ljetovanje. Oni će vam pomoći da događaj prijavite policiji.

Broj telefona policije u Grčkoj je 100.

I na kraju, ako je za utjehu, ovakve situacije se ne dešavaju samo u Grčkoj, već i u ljetovalištima ostalih zemalja gdje postoji velika koncentracija turista, kao što su Bugarska, Turska, Italija pa čak i Španija", navodi se.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije