U Grčkoj predstavljeni primjeri očuvanja kulturne baštine na području BiH

1
Fena
U Grčkoj predstavljeni primjeri očuvanja kulturne baštine na području BiH
Foto: Saopćenje / Održan kongres

Na ovogodišnjem Kongresu CIOFF-a (Savjet organizatora festivala folklora i tradicijske umjetnosti) za Sektor južne Europe koji se održavao u grčkom gradu Kyparissia od 26. do 30. maja predstavljeni su primjeri dobre prakse očuvanja kulturne baštine na području Bosne i Hercegovine.

Kako je saopćeno iz NS CIOFF-a BiH, na kongresu su sudjelovali Emir Ibrahimagić, predsjednik Nacionalne Sekcije CIOFF-a BiH (ili NS CIOFF BiH) i Ana Marić, predsjednica Sekcije mladih NS CIOFF-a BiH.

Tema kongresa bila je organizacija rada nacionalnih sekcija CIOFF-a u sektoru, primjeri dobre prakse u očuvanju kulturne baštine, organizacija Mediteranskog festivala u Grčkoj, kao i izbori naredne godine.

Meteorolozi ponovo najavili promjenu vremena: Za vikend novi snijeg, evo u kojim dijelovima BiH

Meteorolozi ponovo najavili promjenu vremena: Za vikend novi snijeg, evo u kojim dijelovima BiH

Na prijedlog organizatora, kao primjer dobre prakse iz BiH, Ana Marić predstavila je projekt Digitalizacija elementa nematerijalne kulturne baštine u BiH koga vodi Društvo za digitalizaciju tradicijske kulturne baštine iz Širokog Brijega i NS CIOFF BiH. Posebno se osvrnula na sudjelovanje mladih u projektu koji su pod pokroviteljstvom UNESCO-a, provodili na terenu HKD Vrila iz Širokog Brijega, KUDM Bosiljak iz Dervente i KUD Puračić iz Lukavca.

Na lokacijama ovih sudionika organizirani su radionica i seminar o projektnim aktivnostima kao i provedena istraživanja o načinu očuvanja nematerijalne kulturne baštine u kriznim vremenima kao što je pandemija Covida-19. Prikupljeni su i obrađeni podaci o preko trideset elementa nematerijalne kulturne baštine na ovim lokacijama, a dio obrađenih materijala dostupan je na internetskom mrežnom mjestu tkanica.org.

Uz to, predstavljen je i Znanstveno-stručni skup Digitalizacija, arhiviranje i očuvanje kulturne baštine - 2021. organiziran u Širokom Brijegu 30. 10. 2021., također u sklopu ovog projekta, a na kome su sudjelovali predavači iz više zemalja.

Inače, u CIOFF-ov Sektor Južna Europa spadaju i na kongresu redovito sudjeluju predstavnici Portugala, Španjolske, Francuske, Italije, Švicarske, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Kosova, Albanije, Grčke, Bugarske i Cipra.

Iz NS CIOFF-a BiH također navode kako su svi sudionici Kongresa potpisali pismo podrške miru u Olimpiji na simboličnom mjestu na kojem se pali plamen mira za olimpijske igre.

Podsjećaju, kako NS CIOFF-a okuplja uglavnom organizatore festivala folklora i folklorne skupine koji nastoje primijeniti CIOFF-ove standarde u svom radu. CIOFF ima status pridruženog partnera UNESCO-a akreditiran u Povjerenstvo za nematerijalnu kulturnu baštinu.

Kongres je završio u pozitivnom ozračju i kreativnom tonu, koji će se kao i svake godine, po uvjerenju sudionika, prenijeti i u rad NS CIOFF-a na terenu i organizaciji velikog broja festivala i događanja u ovim državama, stoji u saopćenjukojeg potpisuje mr.sc. Toni Marić, predsjednik Društva za DTKB i član Upravnog odbora NS CIOFF-a BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije