Upozorenje stručnjaka: Izrael vrši educid, žele uništiti intelektualno vodstvo Gaze

3
Radiosarajevo.ba
Upozorenje stručnjaka: Izrael vrši educid, žele uništiti intelektualno vodstvo Gaze
AA / Velika razaranja u Pojasu Gaze

Međunarodne organizacije i stručnjaci upozoravaju da Izrael vrši 'educid' u Gazi te da se radi o ciljanim napadima na 'intelektualno vodstvo' enklave nakon što su od 7. oktobra 2023. godine u izraelskim napadima uništeni skoro svi univerziteti u Gazi, a ubijeno je više od 90 univerzitetskih profesora. 

Britansko društvo za bliskoistočne studije (BRISMES) uputilo je 31. januara 2024. godine otvoreno pismo britanskoj vladi u kojem su tražili da se izvrši pritisak na Izrael kako bi se zaustavilo 'sistematsko uništavanje obrazovanja sistema' u Pojasu Gaze.

"U svjetlu privremenih mjera koje je izdao Međunarodni sud pravde, BRISMES smatra sistematično uništavanje škola i univerzitetskih zgrada, uključujući laboratorije, biblioteke i učionice, te ubijanje studenata i osoblja, dijelom genocidne strategije usmjerene na potpuno ili djelimično uništavanje palestinskog obrazovnog sistema unutar pojasa Gaz", navodi se, između ostalog, u pismu koje možete pročitati OVDJE.

Godišnjica prvog poslijeratnog derbija na Grbavici

Godišnjica prvog poslijeratnog derbija na Grbavici

Prema dokumentaciji palestinskog ministarstva obrazovanja i Euro-mediteranskog monitora za ljudska prava, od početka rata ubijeno je 4.327 učenika, a povrijeđeno 7.819 učenika, a poginuo je 231 nastavnik i školski administrator, dok je njih 756 povrijeđeno. Prema Euro-Med podacima, u izraelskim napadima ubijena su 94 univerzitetska profesora.

Velika razaranja u Pojasu Gaze
AA : Velika razaranja u Pojasu Gaze

Grupe za ljudska prava osudile su izraelsko gađanje akademske zajednice i infrastrukture u Gazi kao namjerno i jednako ratnom zločinu.

Prema Euro-Med Monitoru, "izraelska vojska gađala je akademske, naučne i intelektualne ličnosti u pojasu u namjernim i specifičnim zračnim napadima na njihove domove bez prethodne najave", te prvi podaci ukazuju da "ne postoji opravdanje ili jasan razlog za napade na te ljude".

Josep Borrell: Opasno je obustaviti finansiranje UN organizacije koja pomaže Palestincima

Josep Borrell: Opasno je obustaviti finansiranje UN organizacije koja pomaže Palestincima

U pismu se također navodi da su akademici koji su napadnuti "studirali i predavali u različitim akademskim disciplinama, a mnoge od njihovih ideja poslužile su kao kamen temeljac akademskog istraživanja na univerzitetima u Pojasu Gaze". Navode i da je "vrlo vjerovatno da Izrael namjerno cilja svaki aspekt života u Gazi".

Euro-Med Monitor kaže da je Izrael sistematski uništavao svaki univerzitet u Pojasu Gaze u fazama.

Kako pišu, prva faza uključivala je bombardovanje Islamskog i Al-Azhar univerziteta. Ostali univerziteti su pretrpjeli slične napade; neke, poput Univerziteta Al-Israa u južnoj Gazi, potpuno su uništeni nakon što su prvobitno korišteni kao vojne kasarne.

Analiza Guardiana: Šokantni izvještaji o pristrasnom javljanju CNN-a o dešavanjima u Gazi

Analiza Guardiana: Šokantni izvještaji o pristrasnom javljanju CNN-a o dešavanjima u Gazi

Nisu samo visoke obrazovne institucije na meti napada. Kako navodi Al Jazeera, bombardovane su i uništene stotine škola, uključujući one koje vode UN u opkoljenoj palestinskoj enklavi. Ogroman broj učenika i nastavnika je ubijen, što je opustošilo obrazovnu infrastrukturu i izazvalo mentalne traume za hiljade drugih učenika.

Više od 40 posto škola u Gazi, konkretno njih 288, vodi Agencija UN-a za pomoć i rad (UNRWA), dok su ostale ili privatne škole ili njima direktno upravlja Palestinska uprava (PA). Sve su trenutno zatvorene jer je više od 85 posto od 2,3 miliona stanovnika Gaze raseljeno zbog nastavka izraelske kopnene i zračne ofanzive u kojoj je do sada ubijeno više od 27.000 ljudi.

Prema podacima UNRWA-e iz 2018. godine, u Gazi je bilo 737 škola. Najmanje 9.367 nastavnika radi u 288 škola koje vodi ova agencija.

Nijedan učenik u Gazi nije mogao pohađati školu od 6. novembra 2023. godine, kada je Ministarstvo obrazovanja obustavilo školsku godinu 2023-2024 zbog rata koji je doveo do neselektivnog gađanja stambenih područja, uključujući kancelarije i škole. OCHA je 27. oktobra 2023. izvijestila da u Gazi ima više od 625.000 učenika i više od 22.500 nastavnika.

Gideon Levy: Ubijeno je 11.500 djece u Gazi, horor ove veličine nema objašnjenje

Gideon Levy: Ubijeno je 11.500 djece u Gazi, horor ove veličine nema objašnjenje

Otprilike 280 državnih škola i 65 škola koje vodi UNRWA uništeno je ili oštećeno, prema palestinskom ministarstvu obrazovanja. Devedeset posto škola Palestinske uprave bilo je izloženo direktnoj ili indirektnoj šteti.

"Napadi na civilnu infrastrukturu, uključujući škole i bolnice u kojima djeca traže utočište, su nesavjesni. Ovaj rat uništava čovječanstvo i izmiče kontroli", izjavio je još u oktobru direktor organizacije Save the Children za Palestinu, Jason Lee.

Najmanje 133 škole koriste se kao sklonište za interno raseljene Palestince u Pojasu Gaze. Ove škole pružaju sklonište za daleko više ljudi nego što je njihov kapacitet.

Al Jazeera je nedavno prenijela podatke Palestinskog centralnog biroa za statistiku iz 2018. godine, po kojima Palestinci imaju jednu od najviših stopa pismenosti u svijetu. Navodi se da palestinski diplomci postižu velike rezultate u oblastima kao što su matematika, inženjering i biznis.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije