Analiza Guardiana: Šokantni izvještaji o pristrasnom javljanju CNN-a o dešavanjima u Gazi

1
Radiosarajevo.ba
Analiza Guardiana: Šokantni izvještaji o pristrasnom javljanju CNN-a o dešavanjima u Gazi
Foto: EPA / Šokantni izvještaji o pristrasnom izvještavanju CNN-a

CNN se suočava s kritikama vlastitog osoblja zbog uredničkih politika koje, prema tvrdnjama novinara, dovode do ponovnog izvještavanja o izraelskoj propagandi i cenzuriranja palestinskih perspektiva u izvještavanju o ratu u Gazi.

Novinari u CNN-ovim redakcijama u SAD-u i inostranstvu tvrde da su emitiranja iskrivljena uputama uprave i procesom odobrenja priča koji je rezultirao vrlo pristranim izvještavanjem o masakru Hamas-a 7. oktobra i izraelskoj odmazdi na Gazi.

"Većina vijesti od početka rata, bez obzira na to koliko je izvorno izvještavanje bilo tačno, iskrivljena je sistemom i institucionalnom pristranošću unutar mreže prema Izraelu", rekao je jedan zaposlenik CNN-a. "U konačnici, izvještavanje CNN-a o ratu Izrael-Gaza predstavlja novinarsku nemarnost."

Benjamina Karić: Bitkom za Predsjedništvo RBiH i cijelo Sarajevo, dbranjena je naša domovina

Benjamina Karić: Bitkom za Predsjedništvo RBiH i cijelo Sarajevo, dbranjena je naša domovina

Prema izjavama šest zaposlenika CNN-a u više redakcija i više od desetak internih bilješki i e-mailova koje je dobio The Guardian, svakodnevne novčane odluke oblikuju niz uputa iz CNN-ove središnjice u Atlanti koje su postavile stroge smjernice za izvještavanje.

One uključuju stroge restrikcije citiranja Hamasa i izvještavanje o drugim palestinskim perspektivama, dok se izjave izraelske vlade prihvataju zdravo za gotovo. Osim toga, svaka priča o sukobu mora dobiti odobrenje jeruzalemske redakcije prije emitiranja ili objave.

Potresna poruka iz Pojasa Gaze rasplakala svijet: 'Oprostite mi ako ne preživim'

Potresna poruka iz Pojasa Gaze rasplakala svijet: 'Oprostite mi ako ne preživim'

Novinari CNN-a tvrde da je ton izvještavanja postavljen od strane vrha, a novi urednik i izvršni direktor, Mark Thompson, koji je preuzeo dužnost dva dana nakon masakra Hamas-a 7. oktobra, igra ključnu ulogu u oblikovanju izvještavanja. Neke zaposlenike brine Thompsonova volja da odoli vanjskim pokušajima utjecaja na izvještavanje, budući da je u bivšoj ulozi direktora BBC-a bio optužen za popuštanje pritiscima izraelske vlade u nekoliko navrata.

Izvori unutar CNN-a tvrde da je to rezultiralo većim fokusom na izraelskom stradanju i izraelskoj naraciji o ratu kao potrazi za Hamasom i njegovim tunelima, uz nedovoljan fokus na razmjerima palestinskih civilnih žrtava i uništavanja u Gazi. Novinari opisuju "razdor" unutar mreže zbog izvještavanja koje je ponekad podsjećalo na ohrabrivanje koje je uslijedilo nakon 11. septembra.

"Dolazi do mnogo unutarnjih sukoba i neslaganja. Neki ljudi traže izlaz", kažu.

Drugi novinar u drugom uredu rekao je da također osjeća otpor.

"Stariji članovi osoblja koji se ne slažu s postojećim stanjem sukobljavaju se s izvršnim direktorima, pitajući kako možemo učinkovito ispričati priču s tako ograničavajućim smjernicama", kažu. "Mnogi se zalažu za više sadržaja iz Gaze. Do trenutka kada ti izvještaji prođu kroz Jeruzalem i stignu na TV ili na naslovnicu, ključne promjene - od unošenja nepreciznog jezika do ignoriranja ključnih priča - osiguravaju gotovo svaki izvještaj, bez obzira na to koliko bio optužujući, oslobođenje od odgovornosti Izraela."

Reporteri Anadolije snimili prizore razaranja u Pojasu Gaze nakon povlačenja izraelske vojske

Reporteri Anadolije snimili prizore razaranja u Pojasu Gaze nakon povlačenja izraelske vojske

Zaposlenici CNN-a tvrde da su neki novinari s iskustvom izvještavanja o sukobu i regiji izbjegavali zadatke u Izraelu jer ne vjeruju da će biti slobodni ispričati cijelu priču. Drugi nagađaju da ih drže dalje viši urednici.

"Jasno je da neki koji ne pripadaju izvještavaju o ratu, a neki koji pripadaju nisu", kaže jedan unutar mreže.

Ovo je vijest o kritikama koje je CNN dobio od vlastitog osoblja zbog navodne pristranosti u izvještavanju o ratu u Gazi, s optužbama da favorizira izraelsku perspektivu i cenzurira palestinske točke gledišta. Vijest ukazuje na interni nesklad i zabrinutost novinara u vezi s uputama koje dolaze iz vrha uprave, uključujući nove smjernice koje su postavljene nakon masakra Hamas-a.

Izvještavanje se također povezuje s uredničkim odlukama Marka Thompsona, urednika-in-šefa i izvršnog direktora CNN-a, te se analizira kako one utječu na ton i usmjerenje izvještavanja, piše The Guardian. Za više na ovu temu možete pročitati na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije