Reporteri Anadolije snimili prizore razaranja u Pojasu Gaze nakon povlačenja izraelske vojske

0
AA
Reporteri Anadolije snimili prizore razaranja u Pojasu Gaze nakon povlačenja izraelske vojske
AA / Velika razaranja u Pojasu Gaze

Izraelska vojska se u većoj mjeri povukla i iza sebe je ostavila velika razaranja u sjeverozapadnom dijelu Pojasa Gaze i gradu Gaze, a reporterska ekipa Anadolu posjetila je tu regiju i snimila snimke koji svjedoče o razmjerima brutalnog razaranja stambenih naselja tokom izraelskih napada.

Na snimcima se vide naselja sa stotinama potpuno ili u većoj mjeri devastiranih kuća, objekata i infrastrukture.

Jedan od takvih prizora su gomile ruševina srušenih nebodera u regiji Al-Makusi oko izbjegličkog kampa Shati, gdje se nalaze i vladine institucije.

Zašto je Balkanu, ali i svijetu potrebna Rezolucija o genocidu u Srebrenici?

Zašto je Balkanu, ali i svijetu potrebna Rezolucija o genocidu u Srebrenici?

U toj regiji devastirane su i džamije, kao i zdravstveni centar koji pripada Agenciji Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA).

Dodatnu prijetnju zdravstvene i ekološke prirode predstavlja i kanalizacija i otpadne vode koje teku ulicama koje su prokopane buldožerima s ciljem uništenja kanalizacione mreže.

Tragični prizori iz Gaze: Obilne kiše poplavile hiljade kampova u koje su se sklonili Palestinci

Tragični prizori iz Gaze: Obilne kiše poplavile hiljade kampova u koje su se sklonili Palestinci

Grad duhova

Mještani Al-Makusija, koji direktno gleda na Mediteran, opisuju to područje kao grad duhova nakon povlačenja izraelske vojske.

Zona "Opšte sigurnosti", u kojoj se živjelo prije napada i gdje su smješteni trgovački i zabavni centri, pretvorena je u hrpe ruševina.

Izraelski vojnici ispisali su hebrejske fraze i riječi na zidovima ruševina, koje još uvijek svjedoče o brutalnosti izraelskih napada.

Šok i nevjerica je ono što mještani doživljavaju kada dođu da pogledaju svoje kuće nakon povlačenja izraelske vojske.

Mještani vjeruju da će biti potrebno mnogo godina da se uklone ruševine i obnove porušena naselja.

Prizori nalik onim iz kamenog doba

Palestinac Sufyan al-Firani, koji je otišao da pogleda svoju kuću u okrugu Al-Muhabarat na sjeveru Gaze, opisao je situaciju u svom naselju kao povratak u kameno doba.

"Sve što vidimo oko sebe je uništeno. Kao da smo se vratili u kameno doba. Naša zgrada od šest stanova je uništena. Neki od mojih rođaka su stradali u napadima. Moja djeca su također povrijeđena", rekao je on.

Navodeći da je izgubio nadu da će u Gazi biti bilo kakvih znakova života nakon završetka napada, Firani je kazao da snimci najbolje opisuju situaciju i da možda nećemo ni doživjeti dane kada će Gaza biti obnovljena.

'Gdje su pogođeni vojni ciljevi?'

Dodao je da je Izrael potpuno uništio infrastrukturu u Pojasu Gaze i da su ulice zatrpane kanalizacionom vodom, ruševinama i smećem koji prijete ekološkom katastrofom.

"Uništena je i moja vlastita kuća, kuće komšija i čitava naselja u kojima smo živjeli kao civili. Pa gdje su vojni ciljevi koje je uništila izraelska vojska u ovom regionu?", kazao je Firani.

100 dana rata u Gazi - najkrvaviji i najrazorniji sukob: Humanitarna katastrofa pred očima svijeta

100 dana rata u Gazi - najkrvaviji i najrazorniji sukob: Humanitarna katastrofa pred očima svijeta

Razaranje bez presedana

I mještanin Yusuf al-Omeri rekao je da su razmjere razaranja koje je Izrael izazvao u toj regiji nezamislive.

"Imali smo neopisiv osjećaj kada smo vidjeli ovo uništenje neviđenih razmjera u istoriji. Susreli smo se sa prizorima koje um nije mogao zamisliti", kazao je on.

Omeri je istakao da stanovnike regiona očekuju velike poteškoće zbog urušavanja infrastrukture i uništenja vodovodne, električne i sanitarne mreže.

Palestinka Esma Nejm kazala je da je i njen dom uništen u izraelskim napadima.

"Šta su oni uradili sa kućama ovdje? Sram ih bilo. Šta smo mi krivi? Mi smo ove kuće izgradili svojim znojem i krvlju. Kako ćemo ih obnoviti?", rekla je ona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije