Joe Biden odlučio: Sankcije za četiri Izraelca zbog nasilja nad Palestincima

6
Anadolija
Joe Biden odlučio: Sankcije za četiri Izraelca zbog nasilja nad Palestincima
Foto: EPA - EFE / Joe Biden

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je u četvrtak novu izvršnu naredbu kojom se odobravaju sankcije protiv izraelskih doseljenika koji su napali Palestince na okupiranoj Zapadnoj obali, kao i stavljanje četiri osobe na crnu listu.

Ovaj korak je poduzet u trenutku kada je nasilje doseljenika nad Palestincima širom Zapadne obale dramatično eskaliralo u jeku izraelskog rata u Pojasu Gaze.

Dramatični porast nasilja među doseljenicima na Zapadnoj obali podstakao je neke od Bidenovih najglasnijih demokratskih saveznika da poduzmu akciju kako bi to spriječili.

Sve veća podrška: Još jedna zemlja objavila da je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Sve veća podrška: Još jedna zemlja objavila da je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Odlukom se zabranjuje pojedincima pristup američkom finansijskom sistemu, zamrzavaju im se sva imovina koja je već pod američkom jurisdikcijom i zabranjuje im se ulazak u SAD, izjavila su dva visokopozicionirana zvaničnika Bidenove administracije. Američkim državljanima je također općenito zabranjeno da posluju s njima.

Zvaničnici su potvrdili da su četiri osobe kažnjene za različite aktivnosti, uključujući učešće u nasilju nad Palestincima, zastrašivanje, uništavanje imovine, prisilno raseljavanje palestinskih civila i prijetnje beduinskim zajednicama.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan uputio je zvaničnike kabineta na opcije politike za počinitelje nasilja, a državni sekretar Antony Blinken najavio je u decembru vizne sankcije protiv onih za koje je utvrđeno da su počinili nasilje.

Jedan od zvaničnika potvrdio je da je Bidenova administracija obavijestila izraelske zvaničnike o ovim potezima. On je negirao izvještaje da SAD razmatraju sankcije za izraelskog ministra finansija Bezalela Smotricha ili ministra za nacionalnu sigurnost Itamara Ben-Gvira – dvojicu ekstremno desničarskih političara koji su bili na čelu pokreta doseljenika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije