Bidenu prekipjelo pa povukao crtu: Donio odluku koja će uzdrmati svjetski poredak

13
Radiosarajevo.ba
Bidenu prekipjelo pa povukao crtu: Donio odluku koja će uzdrmati svjetski poredak
Foto: EPA-EFE / Joe Biden

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je odlučio kako će SAD odgovoriti na napad dronom u kojem su ubijena tri američka vojnika u Jordanu.

Biden je izjavu dao dok je napuštao Bijelu kuću radi prikupljanja donacija na Floridi.

"Mislim da nam ne treba širi rat na Bliskom istoku", istaknuo je Biden.

Kafa u BiH ponovo poskupljuje: Uskoro veće cijene omiljenog pića među stanovnicima

Kafa u BiH ponovo poskupljuje: Uskoro veće cijene omiljenog pića među stanovnicima

Proiranska grupa Islamski otpor u Iraku preuzela je odgovornost za napade u kojima su ubijena najmanje tri i povrijeđeno još 34 američka vojnika.

Američke snage su se u trenutku napada dronom nalazile u Tornju 22, bazi strateški smještenoj blizu jordansko-sirijske granice.

Biden nije tačno naveo kakav bi mogao biti američki odgovor. Iran je negirao bilo kakvu umiješanost u napad, no Biden ih je prozvao.

"Smatram ih (Iran, op.a) odgovornima jer opskrbljuju oružjem ljude koji su to učinili", poručio je, a piše BBC, prenosi portal Direktno.hr.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin u ponedjeljak, 29. januara, je poručio da će Sjedinjene Države poduzeti "sve potrebne radnje" da odbrane svoje trupe nakon što su u napadu proiranskih militanata u Jordanu poginula tri vojnika, a nekoliko desetaka ih je povrijeđeno.

Napad u nedjelju, 28. januara, bio je prvi smrtonosan za američke vojnike otkad je u oktobru krenula ofanziva Izraela na Pojas Gaze te predstavlja veliku eskalaciju tenzija koje već vladaju Bliskim istokom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije