Zvanična posjeta Bosni i Hercegovini: Važan čovjek Joea Bidena dolazi u Sarajevo

6
Radiosarajevo.ba
Zvanična posjeta Bosni i Hercegovini: Važan čovjek Joea Bidena dolazi u Sarajevo
Foto: EPA / Joe Biden, predsjednik SAD

Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i euroazijska pitanja James O’Brien u narednim danima stiže u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini.

O'Brien će u Sarajevu održati niz sastanaka sa zvaničnicima Bosne i Hercegovine te pružiti podršku njenim eurotlanskim integracijama.

O'Brien je prethodno učestvovao na skupu u Skoplju gdje je usvojena deklaraciju o Planu rasta Zapadnog Balkana pod sponzorstvom EU, a koji treba biti proveden do 2027. godine. Provođenje plana vrijednosti šest milijardi eura, uslovljeno je ispunjavanjem reformi i međusobnom saradnjom zemalja regije.

Poznato je gdje bi Klopp mogao nastaviti karijeru nakon Liverpoola

Poznato je gdje bi Klopp mogao nastaviti karijeru nakon Liverpoola

O'Brien je na ovu poziciju unutar američke administracije imenovan na prijedlog predsjednika SAD-a Joe Bidena. Prethodno je bio jedan od ključnih ljudi za uvođenje američkih sankcija, između ostalih i zvaničnicima u BiH.

O‘Brien je za vrijeme Clintonove administracije bio viši savjetnik državne sekretarke Madeline Albright te je aktivno učestvovao u kreiranju Dejtonskog sporazuma te je bio angažovan na podršci SAD-a Međunarodnom sudu za bivšu Jugoslaviju u okviru čega je pomogao da se osobe odgovorne za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti privedu pravdi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije