Upozorenje iz Njemačke: Nesretnici koji se danas zaraze, statistički umiru na Božić

1
Hina
Upozorenje iz Njemačke: Nesretnici koji se danas zaraze, statistički umiru na Božić
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Njemačka kancelarka Angela Merkel, akademija nauka Leopoldina i manjinski koalicijski partner u vladi SPD založili su se u zadnja dva dana za uvođenje još strožih mjera za suzbijanje širenja zaraze koronavirusom pošto 'light lockdown' nije polučio željene rezultate.

I dok se Merkel i Leopoldina pozivaju na čvršće zatvaranje nakon Božića, zastupnik SPD-a Karl Lauterbach, zadužen za zdravstvenu politku, zatražio je da se uvede odmah.

"Moramo ući u čvrsti 'lockdown' što prije kako bi imao učinka do Božića. Oni nesretnici koji se zaraze ovih dana, statistički umiru tačno na Božić i zato pozivam sve da budu posebno oprezni", rekao je Lauterbach.

Njemačka razmišlja o tvrdom 'lockdownu' iako joj je u zadnjih sedam dana incidencija 149,1 zaraženi na 100.000 stanovnika. Dodajmo da ovaj broj u BiH, prema današnjim podacima, iznosi - 960, što znači da je skoro 6.5 puta veća nego u Njemačkoj.

U Njemačkoj su, pak, zabrinuti jer je i takva incidencija viša nego prije par sedmica kad je proglašen blaži 'lockdown', a posebno zbog toga jer je u zadnja 24 sata od posljedica zaraze umrlo rekordnih 590 ljudi.

Angela Merkel danas se u Bundestagu založila za pooštrenje mjera zatvaranja u razdoblju između Božića i Nove godine, ali i za drastično smanjenje kontakata već od sljedeće sedmice, kako bi se smanjila mogućnost zaraze tokom susreta s rodbinom preko Božića.

"Hoćemo li se nekada, s pogledom na ovaj izazov stoljeća, pitati o tome da nam nije pošlo za rukom staviti situaciju pod kontrolu zbog ovih nekoliko dana?", zapitala se kancelarka.

Ona je iznova kritizirala činjenicu da mnogi kafići zloupotrebljavaju pravilo o dopuštenoj prodaji jela i pića samo za ponijeti te postavljaju štandove za kuhano vino: "Iskreno mi je žao što to nije trenutno moguće, ali cijena za to je 500 mrtvih dnevno od virusa", rekla je Merkel.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije