UNICEF: Da li je čovječanstvo napustilo djecu u Gazi?

5
AA
UNICEF: Da li je čovječanstvo napustilo djecu u Gazi?
Foto: AA / Izraelski napadi na Gazu, 17. novembar 2023.

Portparol Dječijeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) James Elder izjavio je da se rat u Gazi vodi protiv djece.

Elder, koji se nalazi u Pojasu Gaze gdje Izrael izvodi intenzivne napade, podijelio je na društvenoj mreži X iskustva s terena.

U snimku koji je podijelio iz bolnice nakon što je okončana humanitarna pauza i počeli napadi Izraela, Elder je kazao da je izraelska vojska bombardovala područje udaljeno samo 50 metara od najveće bolnice u Gazi koja je trenutno u funkciji.

Srbijanci neugodno iznenađeni: Masovno im stižu pozivi za vojne vježbe

Srbijanci neugodno iznenađeni: Masovno im stižu pozivi za vojne vježbe

Upozorio je da ova bolnica ne može više da primi čak ni ranjenu djecu.

"Ne mogu vam uopšte objasniti koliko su kapaciteti bolnica smanjeni u posljednjih sedam sedmica. Neosjetljivost nekih vlastodržaca dovodi do ubijanja djece. Ovo je rat protiv djece", kazao je Elder.

Upozorio je da su djeca najveće žrtve rata u Gazi.

"Prekid vatre je okončan. Bombardovanje se nastavlja. Da li je čovječanstvo napustilo djecu u Gazi? Da li su odustali od ove djece?", poručio je Elder.

Izraelska vojska intenzivno je nastavila napade širom Pojasa Gaze u petak rano nakon završetka humanitarne pauze, a prema podacima Ministarstva zdravlja Gaze u petak je najmanje 178 Palestinaca ubijeno, a 589 povrijeđeno.

Otkako je Izrael pokrenuo nemilosrdne vazdušne i kopnene napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra prema podacima vlasti u Gazi ubijeno više od 15.000 Palestinaca, među kojima 6.150 djece.

U Izraelu je poginulo 1.200 Izraelaca, uključujući više od 310 vojnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije