Poslodavci se vraćaju trendu iz 70-ih: Uz veliku povlasticu žele naći radnike

1
Radiosarajevo.ba
Poslodavci se vraćaju trendu iz 70-ih: Uz veliku povlasticu žele naći radnike
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Ono što je bilo vrlo traženo 1970-ih danas se ponovno vraća u modu. Sve više poslodavaca uz Njemačkoj sada uz posao nudi najam stana. U vrijeme nedostatka stambenog prostora, poslodavci na ovaj način žele doći do kvalificiranih radnika.

U nastojanju da privuku i zadrže radnu snagu, kompanije u Njemačkoj sve češće nude stanovanje kao dio radnog ugovora, s obzirom na izazove na stambenom tržištu. Lanac supermarketa, hoteli i bolnice aktivno traže načine kako bi riješili problem nedostatka stambenog prostora za svoje zaposlenike.

Primjerice, lanac supermarketa traži voditelja tima za tržište u Westerlandu na Syltu, popularnom njemačkom otoku. Pronaći povoljan stan na otoku na vrijeme gotovo je nemoguće, stoga kompanija nudi "jeftin poslovni stan" kao dio probnog radnog ugovora.

Neobičan način pronalaska ljubavi: Upoznali se uz pomoć 'Spotted: Sarajevo', danas im je bila svadba

Neobičan način pronalaska ljubavi: Upoznali se uz pomoć 'Spotted: Sarajevo', danas im je bila svadba

Hoteli na otoku Sjevernog mora također nude "smještaj i obroke" za svoje recepcionare, dok bolnice obećavaju pomoć u pronalaženju smještaja novim medicinskim sestrama.

Čak i u Frankfurtu, kompanije koje zapošljavaju osoblje za čišćenje nude obiteljske stanove kao način privlačenja radne snage. Također, udruženje hotela i restorana planira osnovati spavaonice za osoblje koje se obučava u nerentabilnim hotelima u Hessenu.

Veće kompanije poput BASF-a i VW-a ne nude smještaj samo svojim zaposlenicima, već i radnicima ugovornih partnera, dok se i bolnice oslanjaju na stambeno zbrinjavanje radnika.

Ovaj trend podsjeća na procvat izgradnje stanova za radnike u 1970-ima, kada je izgrađeno oko 450.000 stanova za radnike. Međutim, danas je taj broj dramatično smanjen, što ukazuje na sve veći izazov nedostatka stambenog prostora za radnike u Njemačkoj, piše Fenix magazin

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije