Rusija zbog propalog projekta blokirala milione u stranim bankama

1
Radiosarajevo.ba
Rusija zbog propalog projekta blokirala milione u stranim bankama
Foto: EPA - EFE / Deutsche Bank / Ilustracija

Arbitražni sud u St. Petersburgu zamrznuo je sredstva nekoliko banaka u Rusiji, uključujući njemačke banke Deutsche Bank i Commerzbank, nakon što je zbog sankcija propala planirana izgradnja terminala za koju je garantovao Deutsche Bank.

Postupak je pokrenuo RusChimAllianz, podružnica Gazproma koja upravlja LNG terminalom na Baltičkom moru. Kompanija potražuje 239 miliona eura (467,45 miliona KM) od Deutsche Banka, objavila je ruska državna novinska agencija TASS, prenosi Hina.

Blokirana sredstva su vrijednosni papiri Deutsche Banka i drugih firmi u kojima banka ima udjele, kao i nekretnine i novac na bankovnim računima. Ta sredstva predstavljaju samo dio sredstava banke u Rusiji.

Meteorolozi objavili progonozu za naredna tri dana: Pogledajte kakvo nas vrijeme čeka za vikend

Meteorolozi objavili progonozu za naredna tri dana: Pogledajte kakvo nas vrijeme čeka za vikend

Sud je već ranije zamrznuo račune i sredstva italijanske banke Unicredit u Rusiji. Drugi vjerovnici također su pogođeni ovom odlukom. Ovaj potez dolazi nakon što je otkazana gradnja terminala zbog uvođenja zapadnih sankcija Rusiji a za koje su banke finansijski jamčile.

RusChimAllianz također potražuje 444 miliona eura (868,40 miliona KM) od Unicredita, pa je sud odlučio da se zamrznu sredstava banke od 463 miliona eura (905,56 miliona KM).

RusChimAllianz je 2021. zaključio ugovor s njemačkom industrijskom grupacijom Linde i graditeljskom tvrtkom Renaissance Heavy Industries za gradnju terminala. RusChimAllianz navodno je unaprijed platio Lindeu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije