UN: Trump napao Iran, Kinu i Siriju, a Erdogan u znak protesta napustio salu

Agencije
UN: Trump napao Iran, Kinu i Siriju, a Erdogan u znak protesta napustio salu
Foto: Anadolija / Trump za govornicom
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan napustio je salu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u trenutku kada je izašao pred govornicu Donald Tramp kako bi se pripremio za svoj govor.

Američki predsjednik je svoj govor počeo pričom da je on za manje od godinu dana postigao više od svojih prethodnika za isti period. To je izazvalo smijeh u sali.    

"Nisam očekivao takvu reakciju, ali to je normalno", malo se zbunio Tramp, nastavljajući da govori o rastu ekonomije, smanjenju nezaposlenosti i drugim uspjesima.    

Donald Trump je u obraćanju na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda (UN) istakao da će Sjedinjene Američke Države (SAD) stupiti u akciju ako sirijske vlaste budu koristile hemijsko oružje, a kritizirao je i politiku koju vodi Teheran.

"Iran ne poštuje susjede, širi haos u regionu i šire. Iranski lideri pljačkaju državne resurse da bi se obogatili i širili haos na Bliskom istoku", rekao je Trump prisutnima na 73. zasjedanju Generalne skupštine UN-a u New Yorku.

Istakao je da su regionalni susjedi Irana "platili veliku cijenu" zbog politike Teherana.

"Mnoge zemlje na Bliskom istoku snažno su podržale moju odluku da povučem Sjedinjene Američke Države iz užasnog sporazuma s Iranom iz 2015. godine", kazao je Trump.

Dotakao se i globalnog trgovinskog sistema, istakavši da ga je potrebno mijenjati.

Napomenuo je da Kina zloupotrebljava trgovinske odnose sa SAD-om, te poručio kako njegova zemlja "to više neće tolerisati", dodajući da ipak ima veliko poštovanje prema kineskom predsjedniku Xi Jinpingu.

Naglasio je i da je Sjeverna Koreja poduzela "ohrabrujuće korake" poslije samita između njega i Kim Jong Una.

Na kraju obraćanja je apelovao na zemlje članice OPEC-a da smanje cijene sirove nafte.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije