UN pozvao na zaustavljanje bombardovanja Rakke

Anadolija
UN pozvao na zaustavljanje bombardovanja Rakke
/ AA
Ujedinjene nacije (UN) uputile su poziv koalicionim snagama na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) da zaustave bombardovanje sirijskog grada Rakka, radi evakuacije više od 20.000 civila koji su zarobljeni u ovom gradu.

Savjetnik specijalnog predsavnika UN-a za Siriju Jan Egeland je današnjoj konferenciji za novinare u Ženevi istakao kako je 11 regija u Siriji još uvijek pod okupacijom, te da se u tim regijama nalazi 540.000 civila.

“Većina ovih regija je pod vojnom okupcijom. Civilima je nemoguće dostaviti humanitarnu pomoć, nemaju slobodu kretanja”, rekao je Egeland.

Dodao je kako se u sjevernom gradu Rakka, koji je pod kontrolom terorista ISIS-a, zatočeno 20.000 civila, koji pokušavaju pobjeći. Egeland je dodao kako ne postoje riječi kojima bi se moglo opisati stanje civila u ovom gradu.

“Mnogo je stradalo civila, koji ne mogu pobjeći iz regije”, rekao je Egeland, te dodao kako je sada vrijeme da se obustavi bombadovanje civila u Rakki kako bi bili evakuisani iz regije. U protivnom, kako je rekao, ISIS će nastaviti koristiti civile kao žive štitove.

Sirijska mreža za ljudska prava (SNHR) sredinom jula je objavila izvještaj u kojem navodi da je od novembra 2016. godine u Rakki ubijeno najmanje 1.400 civila, te da se među ubijenima nalazi 308 djece i 203 žene.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije