! / UN poziva Izrael da otvori granične prijelaze za Palestince

26. 05. 2021. u 08:30:00 AA

Shares: 0

Ujedinjene nacije pozvale su u utorak Izrael da u potpunosti otvori prelaze Karem Abu Salem i Beit Hanoun (Erez) za Palestince kako bi mogli dobiti medicinsku pomoć i humanitarne potrepštine.

Stephane Dujarric, glasnogovornik generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa, rekao je tokom konferencije za novinare da je prelaz Erez od 11. maja otvoren za međunarodne humanitarne radnike, ali zatvoren za Palestince, među kojima su palestinski humanitarni radnici i oni koji trebaju napustiti Gazu radi liječenja.

Pozivajući na potpuno otvaranje svih graničnih prijelaza prema Gazi, Dujarric je rekao da ih treba držati otvorenima za humanitarnu pomoć i Palestince kojima treba liječenje.

"Ponovo ističemo potrebu da se otvore i ostanu otvoreni svi prelazi u Gazu. To je neophodno za ulazak humanitarnih zaliha, uključujući gorivo za osnovne usluge i zalihe za suzbijanje širenja virusa COVID-19. Otvaranje prijelaza također će osigurati izlaz pacijentima kojima je potrebno liječenje i prelazak palestinskog humanitarnog osoblja”, rekao je glasnogovornik generalnog sekretara UN-a.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA