Umro Saeb Erekat: Ugašen je jedan od najistaknutijih palestinskih glasova

0
Radiosarajevo.ba
Umro Saeb Erekat: Ugašen je jedan od najistaknutijih palestinskih glasova
Foto: EPA-EFE / Saeb Erekat

Saeb Erekat, visoki palestinski funkcioner i pregovarač koji se strastveno zalagao za uspostavu nezavisne palestinske države kao rješenje za izraelsko-palestinski sukob, umro je u utorak u izraelskoj bolnici. Imao je 65 godina.

Njegovu smrt potvrdila je bolnica, Medicinski centar Hadassah u Jeruzalemu; njegova kćerka i njegova Fatah stranka.

Nisu spominjali uzrok smrti, ali u posljednjih nekoliko godina borio se s plućnom bolešću, a zatim je prošlog mjeseca obolio od Covid-19, piše New York Times

Tri desetljeća, kao bliski saradnik palestinskog vođe Jasira Arafata i njegovog nasljednika, predsjednika Mahmuda Abasa iz Palestinske uprave, Erekat bio je jedan od najistaknutijih palestinskih glasova. 

Poznavalac engleskog jezika, poput svog maternjeg arapskog, on je bio visoko cijenjeni portparol palestinskih čelnika kao što su Yasser Arafat i Mahmoud Abbas, iako nikada nije smatran ozbiljnim kandidatom da ih naslijedi.

Kao glavni pregovarač za Palestince, bio je jedan od glavnih autora ključnih dijelova značajnih mirovnih sporazuma iz Osla iz 1990-ih, prvih sporazuma između Izraelaca i Palestinaca, koji su uspostavili palestinsku samoupravu u dijelovima okupiranog Zapada Banka i pojasa Gaze.

Bio je  poštovan i među mnogim američkim i izraelskim kolegama, koji su zapadno obrazovanog diplomatu smatrali iskrenim i upućenim.

Jedan od najmlađih članova palestinskog čelništva, Erakat je bio neuobičajen po tome što nije proveo decenije u egzilu s Arafatom i Abbasom, starijom generacijom pokreta Fatah, koji dominira u PLO.

Dobro poznat u diplomatskim krugovima širom svijeta i redovno se pojavljujući u međunarodnim medijima, on je bio drugi čovjek palestinske politike i diplomatije.

U posljednjim je godinama Erakat bio ključno palestinsko lice u verbalnom ratu s Trumpovom administracijom oko američkog plana koji bi ostavio Izraelu kontrolu nad jevrejskim naseljima na velikim površinama okupirane Zapadne obale, prenose agencije. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije