Bio zaražen koronom: Umro posljednji muškarac plemena Juma

0
Radiosarajevo.ba
Bio zaražen koronom: Umro posljednji muškarac plemena Juma
Foto: EPA-EFE / Aruká Juma

I posljednji muškarac iz brazilskog domorodačkog plemena koje je tokom 20. stoljeća bilo žrtva masakra u nekoliko prodora većinskog stanovništva, preminuo je od posljedica COVID-19.

Aruká Juma umro je u srijedu u dobi između 86 i 90 godina, a bio je posljednji muški pripadnik plemena Juma koje je nekad brojalo 15.000 ljudi.

Učestali masakri tokom 20. stoljeća smanjili su populaciju plemena. Do 2002. ostalo ih je tek petero - Aruká Juma, njegove tri kćeri i unuče, piše Jutarnji.hr.

Brazilska plemena posebno su ranjiva grupa u pandemiji COVID-19 zbog izolacije, zajedničkog načina života i loše zdravstvene zaštite.

Amazon - undefined

Foto: EPA-EFE: Amazon

Na početku pandemije, brojna domorodačka plemena nastojala su se izolovati od vanjskog svijeta zatvarajući saobraćajnice i odbijajući goste. Takvi napori su, međutim, propali i virus se ipak probio u autohtone zajednice. Imaju gotovo 49.000 zaraženih i 969 preminulih, a pogođene su 162 autohtone zajednice, prema podacima brazilske vlade.

Djelomični krivac za to je savezni zavod za zdravstvenu zaštitu domorodaca, poznat kao Sesai. Podaci ukazuju da su virus u najmanje tri regije donijeli zaraženi djelatnici Sesaija, a istraga New York Timesa je prošle godine otkrila više od hiljadu zaraženih među zaposlenicima Sesaija, koji su bili prisiljeni raditi bez odgovarajuće zaštitne opreme ili dovoljno opreme za testiranje.

Domorodačke grupe, od kojih su mnoge bez ikakvog kontakta s vanjskim svijetom, suočavaju se s prijetnjama zbog upada rudara ili poljoprivrednih kompanija, koji su se pogoršali tokom populističke vladavine predsjednika Jaira Bolsonara.

Jair Bolsonar - undefined

Foto: EPA-EFE: Jair Bolsonar

Kao tinejdžer 60-ih godina, Juma je svjedočio najgorem masakru nad svojim narodom, kada su ih na njihovu teritoriju napali trgovci gumenim čepovima i tropskim orasima. Ubijeno je tada 60 pripadnika Jume, a tek sedmero ih je preživjelo.

Amazon - undefined

Foto: EPA-EFE: Amazon

Idućih nekoliko desetljeća vodio je kampanju da mu se na saveznoj razini prizna pravo na zemlju Juma, ali napori su bili otežani zbog nedostatka drugih muškaraca Jume i porodične odluke da se presele u drugo pleme, Uru-eu-wau-wau, gdje se njegova kćer udala.

Jumina najstarija kći, Borehá Juma, rekla je da namjerava ići očevim stopama.

"Želim se boriti poput moga oca. On je bio ratnik. Bio je poglavica, ja sam poglavica i sada je loza ugašena", rekla je za Amazonia Real.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije