! / Svjetske organizacije upozoravaju: Krčenje prašuma u Amazoniji na rekordnom nivou

01. 12. 2020. u 15:27:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 9

Krčenje prašuma u brazilskom dijelu Amazonije dosegnulo je dvanestogodišnji maksimum, izvijestio je u ponedjeljak Brazilski nacionalni institut za svemirska istraživanja, Inpe, zadužen za nadzor prašume.

Prošle se godine isticalo da se svake minute iskrči područje prašume veličine jednoga nogometnog igrališta, a po zadnjim podacima iz razdoblja između augusta 2019. i jula 2020.

u toj je regiji posječeno 11.088 četvornih kilometara džungle, što je najveće iskrčeno područje od 2008. godine, upozorava Inpe, a prenosi zimo.dnevnik.hr.

Radi boljeg prikaza, to znači da se u minuti uništi područje prašume koje odgovara trima nogometnim igralištima ili otprilike 4340 nogometnih igrališta dnevno.

Inpe ističe da se u usporedbi s istim razdobljem prošle godine krčenje prašuma povećalo za čak 9,5 posto.

Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) ranije je upozorila da je Amazonska prašuma ugrožena i u susjednim državama, a među njima je i Kolumbija u kojoj naoružane skupine protjeruju čuvare iz zaštićenih područja.

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro regiju prije svega vidi kao neiskorišteni ekonomski potencijal i želi dobiti još više zemljišta za poljoprivredna dobra, rudarstvo i za proizvodnju energije.

Odbacuje međunarodne kritike na račun svoje politike o zaštiti okoliša te ih naziva miješanjem u unutrašnje poslove države.

No naučnici kažu da Amazonija trpi otkako je Bolsonaro, u januaru 2019. stupio na dužnost brazilskog predsjednika. U najvećoj prašumi svijeta upravo on je potaknuo poljoprivredne i rudarske aktivnosti.

"Vizija razvoja Bolsonarove vlade za područje Amazonije vraća nas daleko u prošlost, a ovakve stope krčenja šuma nisu dosegnute još od 2008. godine", rekla je Cristiane Mazzetti iz organizacije za zaštitu okoliša Greenpeace.

"Ovakva vizija ne odgovara velikoj većini Brazilaca i ne ispunjava napore koje je potrebno poduzeti da bismo se uhvatili u koštac s rješavanjem globalne klimatske krize", smatra Mazzetti.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA