Umrla žena koja je bila zaražena s dva soja koronavirusa istovremeno!

1
Radiosarajevo.ba
Umrla žena koja je bila zaražena s dva soja koronavirusa istovremeno!
Foto: EPA-EFE/Radiosarajevo.ba / Ilustracija/Vakcinacija u Belgiji

Moguće je uhvatiti dvije varijante virusa COVID-19 istovremeno, upozoravaju stručnjaci i to nakon što su vidjeli dvostruku infekciju kod 90-godišnje žene koja se inficirala s koronavirusom odnosno njegovim tipovima alfa i beta koji su prvi put otkriveni u Velikoj Britaniji te u Južnoj Africi.

Žena koja je umrla u martu 2021. godine u Belgiji nije bila vakcinisana, piše BBC.

Njeni ljekari sumnjaju da se ona zarazila od dvije različite osobe. Kako je navedeno, vjeruju da je to prvi dokumentirani slučaj ove vrste iako se rijetko događaju slične dvostruke infekcije.

O njenom slučaju raspravlja se na ovogodišnjem Europskom kongresu za kliničku mikrobiologiju i zarazne bolesti.

Zabrinjavajuće varijante

U januaru 2021. godine naučnici u Brazilu javili su kako su dvije osobe istovremeno zaražene s dvije vrste koronavirusa, od kojih je jedna varijanta nazvana gama.

Također, istraživači iz Portugala nedavno su liječili sedamnaestogodišnjaka za kojeg su tvridili da je pored prve uspio uhvatiti i drugu infekciju koronavirusa

Ilustracija/COVID-19 - undefined

Foto: Pixabay.com: Ilustracija/COVID-19

Ipak, zaražena žena iz Belgije s dvije "zabrinjavajuće varijante" primljena je u bolnicu nakon što je doživjela pogoršanje respiratornih smetnji.

Vodeća istraživačica iz bolnice OLV u Aalstu u Belgiji dr. Anne Vankeerberghen rekla je kako su "obje varijante (alfa i beta) u to vrijeme kružile Belgijom, pa je vjerovatno da je ta dama bila zaražena različitim virusima od dvoje različitih ljudi", poručila je Vankeerberghen konstatirajući da doktori "nažalost ne znaju kako se ta gospođa zarazila".

Brzo pogoršanje

"Bila je to dama koja je živjela sama, ali je imala puno pomagača koji su se brinuli za nju", tvrdi doktorica Vankeerberghen.

Mediji ističu kako je teško reći da li koinfekcija dviju zabrinjavajućih varijanti imala ulogu u brzom pogoršanju stanja pacijenata.

Virusi se neprestano razvijaju mutirajući dok se repliciraju. Ovo stvara nove verzije ili varijante. COVID je pretrpio neke važne promjene koje mu mogu dati prednost - na primjer, povećanjem sposobnosti da replicira ili izbjegne neke od naših postojećih imuniteta koje smo stekli od prošlih infekcija ili vakcinisanja.

Naučnici i dalje pomno prate one varijante COVID-19 koji ih najviše zabrinjavaju a oni su u javnosti već poznati pod nazivom "zabrinjavajuća varijanta".

Delta soj

Kako navodi BBC, trenutno se u Velikoj Britaniji najviše širi delta varijanta odnosno delta (indijski) soj.

Stručnjaci su uvjereni da postojeće vakcine pružaju dobru zaštitu protiv njih. Naučnici dizajniraju nove COVID vakcine koje će se još bolje "podudarati" s novim varijantama, a mogla bi se koristiti i kao dodatne "pojačavajuće" doze za već vakcinisane.

Profesor Lawrence Young, stručnjak za virusologiju sa Univerziteta Warwick, rekao je da "otkrivanje dvije dominantne zabrinjavajuće varijante kod jedne osobe nije iznenađenje" te konstatirao da je njih "mogla prenijeti jedna zaražena osoba ili kontakt s više zaraženih ljudi".

Profesor Young naglašava kako su potrebne dodatne studije o tome da li takve infekcije na bilo koji način ugrožavaju efikasnost vakcinisanja ili pogoršavaju slučajeve infekcije virusom COVID-19.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije