Ukrajinski guverner tvrdi: Rusi su ušli u ključni grad

0
Radiosarajevo.ba
Ukrajinski guverner tvrdi: Rusi su ušli u ključni grad
Foto: EPA-EFE / Ukrajinski vojnik u Severodonjecku, april 2022.

Veliki dio odbrambenog fokusa u Ukrajini trenutno je na istoku, gdje se čini da je situacija mračna u opkoljenom gradu Severodonjeck - najvećem u Donbasu koji još uvijek drži Ukrajina.

Ukrajinske snage možda će se morati povući iz posljednjeg uporišta u Luhansku kako bi izbjegle zarobljavanje, tvrdi guverner te istočne ukrajinske regije Serhij Haidai.

Haidai je objavio da su ruske snage ušle u Severodonjeck, ključan grad u Luhansku te najveći grad u regiji Donbas koji je još uvijek pod kontrolom ukrajinskih snaga.

Dragan Bursać: Optuženik za ratne zločine počasni građanin nakaradne Banjaluke!

Dragan Bursać: Optuženik za ratne zločine počasni građanin nakaradne Banjaluke!

Oko 90 posto građevina u Luhansku je oštećeno, rekao je Haidai, pa dodao: "Rusi neće moći zauzeti Luhansk u narednim danima, što su analitičari predviđali".

"Imamo snage i resurse da se odbranimo, No, moguće je da ćemo se morati povući iz nekih dijelova kako ne bismo bili opkoljeni", naveo je Haidai.

Osvoje li ruske snage Severodonjeck, to će značiti da kontroliraju cijeli Luhansk.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potvrdio je da je situacija u Donbasu "vrlo teška", rekavši u obraćanju u petak navečer da su ruske snage "koncentrirale maksimalnu artiljeriju i maksimalne rezerve" na regiju.
"Dešavaju se i raketni napadi i zračni napadi - svi", rekao je. "Štitimo našu zemlju na način koji nam dopuštaju naši trenutni odbrambeni resursi. Činimo sve da ih povećamo. A mi ćemo ih povećati. Ako okupatori misle da će Liman ili Severodonjeck biti njihov, varaju se. Donbas će biti ukrajinski.”

Ipak, britansko Ministarstvo odbrane je u najnovijem ažuriranju od danas saopćilo kako su Rusi vjerovatno zauzeli veći dio grada Liman.

Ministarstvo je navelo da je Liman strateški važan željeznički čvor i pristupna tačka važnim željezničkim i cestovnim mostovima preko rijeke Severski Donjec.

Denis Pušilin, čelnik samoproglašene Narodne Republike Donjeck koju podržava Rusija, rekao je u četvrtak da će se, ako Rusija zauzme cijeli Donjeck i Lugansk, održati referendum.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije