Zelenski pozvao Zapad da se 'prestane igrati' s Rusijom

4
Fena
Zelenski pozvao Zapad da se 'prestane igrati' s Rusijom
Foto: Printscreen / Facebook / Volodomir Zelenski / Volodimir Zelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je od Zapada da se "prestane igrati" s Rusijom i da uvede oštrije sankcije Moskvi da okonča svoj besmisleni rat” u Ukrajini, dodajući da će njegova zemlja ostati nezavisna, ali da je jedino pitanje po koju cijenu.

Kritike Zapada Zelenskog pojačale su se u posljednjim danima dok Evropska unija sporo radi na uvođenju eventualnog embarga na uvoz ruske nafte a hiljade ruskih vojnika okružuju dva ključna grada na istoku zemlje, Sjeverodonjeck i Lisičansk.

Tokom tri mjeseca invazije na Ukrajinu, Rusija je odustala od napada na prijestolnicu Kijev i pokušava da učvrsti kontrolu nad industrijskom istočnom regijom Donbas, gdje podržava separatističke pobunjenike od 2014.

Dragan Bursać: Optuženik za ratne zločine počasni građanin nakaradne Banjaluke!

Dragan Bursać: Optuženik za ratne zločine počasni građanin nakaradne Banjaluke!

Zapadni vojni analitičari smatraju bitku za Sjeverodonjeck i Lisičansk kao potencijalnu prekretnicu u ratu nakon pomjeranja pravca sukoba u korist Rusije kada se predao ukrajinski garnizon u Mariupolju u prošloj sedmici.

"Ukrajina će uvijek biti nezavisna država i neće biti slomljena. Jedino pitanje je koju cijenu naš narod mora platiti za svoju slobodu, i koju će cijenu Rusija platiti za ovaj besmisleni rat", izjavio je Zelenski u obraćanju naciji u četvrtak kasno navečer.

"Katastrofalni slijed dešavanja još bi se mogao spriječiti ako se svijet ozbiljno pozabavi tom situacijom, ukoliko se svjetske sile ne igraju s Rusijom nego istinski vrše pritisak na nju da okonča rat", kazao je.

Zelenski se požalio na nesuglasice unutar EU oko novih sankcija protiv Rusije i upitao je zašto se nekim zemljama dopušta da blokiraju plan.

EU raspravlja o šestom krugu kaznenih mjera, među kojima je uvođenje embarga na uvoz ruske nafte. Takva mjera zahtijeva jednoglasno odobrenje, ali se Mađarska za sada protivi takvoj ideji na osnovu tvrdnje da će to teško naškoditi njenoj ekonomiji, prenosi Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Najnovije