! / Ukrajinska novinarka otkrila rusku strategiju: Evo kad žele proglasiti pobjedu

27. 05. 2022. u 20:21:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Trenutnu situaciju u Ukrajini za N1 je analizirala ukrajinska novinarka Marija Pisarenko koja se javila iz Kijeva. Iz nedavne ukrajinske pobjede na Euroviziji izrastao je projekt koji bi trebao pomoći ukrajinskim oružanim snagama. Pisarenko je objasnila o čemu se radi.

"Bend koji je pobijedio na Euroviziji odlučio je dati na aukciju svoju nagradu kako bi pomogli ukrajinskim oružanim snagama. Ovo je prvi put u historiji Eurovizije da se nagrada prodaje na aukciji. To će biti na posebnoj stranici i u kriptovaluti. Na aukciji će biti i famozni ružičasti šešir koji je pjevač nosio tokom nastupa.

U akciju se mogu uključiti svi i donirati minimalno pet eura, a pobjednik će biti nasumično odabran. Riječ je o kulturnoj inicijativi koja će pomoći oružanim snagama Ukrajine koje se doista svojski bore kako bi obranile suverenost zemlje", rekla je Pisarenko.

Glavna je zamisao prikupiti minimalno milion eura, a novac će biti utrošen na dva oklopna borbena vozila. "Zaklada i bend pozivaju sve obožavatelje u Europi u svijetu da doniraju pet ili više eura. Svi podaci se mogu pronaći na društvenim mrežama", kazala je Pisarenko.

Najžešće bitke kod Lisičanska i Sjeverodonjecka

Kada je riječ o borbama, najžešće se trenutno vode na istoku Ukrajine, u Lisičansku i Sjeverodonjecku.

"Ono što čujemo od vojske, s kojom sam u bliskom kontaktu i od dužnosnika je to da je grad Lisičansk sravnjen gotovo do temelja, sve kuće i zgrade su uništene. Tamo trenutno traje teška bitka i to je središte cijele ukrajinske fronte. Posljednjih dana čuli smo da je Sjeverodonjeck mjesto gdje se odvijaju najsmrtonosnije borbe.

Brojni su ljudi poginuli na obje strane i Sjeverodonjeck je mjesto koje Rusi pokušavaju staviti pod svoju kontrolu, a u posljednje vrijeme čujemo izvještaje od dužnosnika da je ruska strategija da Donjecku i Lugansku oblast stave pod rusku kontrolu i to će onda oni proglasiti kao pobjedu. To je ono što ukrajinske oružane snage pokušavaju spriječiti", rekla je Pisarenko te dodala:

"Sjeverodonjeck i Lisičansk su mjesta gdje su najteže borbe, ali bitke nisu samo na istoku. Jučer smo, naprimjer, imali snažnu artiljerijsku aktivnost u području Harkiva koji se inače lagano vraća u normalan život, ali to područje je i dalje izloženo napadima."

Ispričala je i šta je s borcima iz čeličane Azovstal u Mariupolju, koji su evakuirani i prevezeni ili na ruski okupirani teritorij ili u samu Rusiju.

"Dobra je vijest danas bila da je pripadnik Azova iz čeličane, čiji je nadimak Orest i koji je pokazao svijetu šta se tamo događa, stupio u kontakt s rodbinom. Prilično je dobro, ali nalazi se u ruskom zarobljeništvu. Znamo da je nekoliko hiljada ukrajinskih vojnika iz pukovnije Azov, koji su posljednjih mjeseci bili u čeličani i branili je, u zarobljeništvu na ukrajinskom teritoriju koji je pod kontrolom ruskih separatista, a neki su u Rusiji.

Ukrajinske vlasti mole ljude da ne pokušavaju donositi nikakva nagađanja o onome što se događa. Pregovori o razmjeni traju i održavaju se u tišini. Znamo da su mnogi od boraca i dalje živi. Također, na internetu je trend #saveazovstal postao simbol ukrajinskog otpora protiv ruske invazije", rekla je Pisarenko.

Pod povremenim ruskim granatiranjem su i drugi dijelovi Ukrajine, a posljednji izvještaji dolaze iz grada Sumija.

"Ne samo u Sumiju, nego i drugim dijelovima na zapadu Ukrajine. Rusija i dalje želi držati Ukrajince u strahu u svim oblastima, ne samo tamo gdje su najteže borbe. Svjedočimo izvještajima o bombardiranjima, granatiranjima tokom kojih Rusi pokušavaju izvojevati neku pobjedu, ali kao što vidimo, imamo snažnu potporu zapadnih partnera, dobivamo sve više oružja i to je ono što nam daje nadu da ruska strategija nasumičnih napada neće uroditi nikakvim plodom i da će Ukrajinci izvojevati pobjedu”, rekla je Pisarenko.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)