Dobrovoljci u Ukrajini uništavaju rusko oklopno vozilo, pogledajte kako

2
Radiosarajevo.ba
Dobrovoljci u Ukrajini uništavaju rusko oklopno vozilo, pogledajte kako
Foto: BulgarianMilitary.com / Ukrajinci uništavaju ruskog oklopnjaka

Video objavljen na društvenim mrežama sve je popularniji. Tjelesna kamera jednog od stranih dobrovoljaca u ratu u Ukrajini, kao i izviđački dron, snimili su operaciju onesposobljavanja ruskog transportera BTR-80.

Tri strana dobrovoljca za koje se vjeruje da su Amerikanac, Britanac i Kanađanin, naoružani lanserom RGW-90 HH i češkim RPG-75M su gađali ruski oklopni transporter BTR-80. Češki RPG-75M nije pucao odmah, ali to je irelevantno, jer je jedan od operatera RGW-90 HH ispalio projektil na ruski oklopni transporter.

Drugi udarac nije bio odličan, ali je dovoljan. Ruski oklopni transporter je pogođen u zadnji dio. Vozač oklopnog vozila je brzo reagirao i ušao u šumu da se zakloni. Međutim, izviđački dron je snimio video da je šteta već napravljena. Navodno je projektil RGW-90 HH pogodio odjeljak za municiju oklopnog vozila, jer se na kraju snimka koji je snimio dron vidi kako municija eksplodira.

Sarajevo izgubilo velikog humanistu: Preminuo Taip Fidani, drago lice iz Bosne

Sarajevo izgubilo velikog humanistu: Preminuo Taip Fidani, drago lice iz Bosne

Nema informacija o tome gdje i kada su ovi video snimci snimljeni, niti da li je posada oklopnog transportera BTR-80 preživjela, povrijeđena ili poginula. Snimljeni video ne prikazuje dalje radnje ruske posade koje bi poslužile za odgovor na sudbinu posade i oklopnog transportera.

BulgarianMilitary.com podsjeća da Ukrajina ima 90 mm MATADOR RGW90, koje je doniralo nekoliko evropskih zemalja, uključujući i Njemačku, ali je Kijev takođe kupio 2.650 sistema oružja RGW90 direktno od njemačkog proizvođača DND.

U verziji koja je trenutno dostupna na tržištu, RGW90 HH [HEAT / HESH] A2 koristi dvonačinsku bojevu glavu mono-oblika punjenja i stoga se može koristiti i protiv oklopnih vozila. Oružje je sposobno da probije trostruki zid od cigle.

Oružje, koje je teško oko osam kilograma, može probiti više od 600 milimetara oklopnog čelika na dometu od 500 metara – s vjerovatnoćom da pogodi više od 90 posto standardne mete NATO-a od 2,3 metra x 2,3 metra. Savršeno radi u temperaturnom rasponu od -46°C do +71°C.

Oružje je dizajnirano u 1990-ih, a u upotrebu je ušlo 2000. godine. MATADOR RGW90 se proizvodi u tri mjesta – Njemačkoj, Izraelu i Singapuru. Zanimljivo je da je rat u Ukrajini bio prvi dokumentovani slučaj u kojem je MATADOR RGW90 korišten u vojnim operacijama punog razmjera. Međutim, Izrael često koristi RGW90 za bušenje zidova kroz koje bi mogle proći izraelske trupe tokom svojih vojnih operacija u Pojasu Gaze.

RGW-90 je jedno od rijetkih oružja u Europi koje je u potpunosti opremljeno optičkim nišanom visoke preciznosti i visokog kvaliteta s integriranom savršenom optičkom mjernom skalom, te pruža visoku rezoluciju i jasan vid. Optički nišan RGW-90 napravljen je po mjeri za DND.

Ruska invazija na Ukrajinu 2022

Dana 21. februara 2022. godine, ruska vlada je tvrdila da je ukrajinsko granatiranje uništilo granični objekat FSB-a na granici Rusije i Ukrajine i da je ubila pet ukrajinskih vojnika koji su pokušali da pređu na rusku teritoriju. Ukrajina je negirala da je umiješana u oba incidenta i nazvala ih lažnim.

Istog dana, ruska vlada je formalno priznala samoproglašene DNR i LNR kao nezavisne države, prema Putinovim riječima, ne samo u njihovim de fakto kontrolisanim oblastima, već i u ukrajinskim oblastima u cjelini, a Putin je naredio ruskim trupama, uključujući tenkove, za ulazak u regije.

Dana 24. februara 2022. godine, ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je invaziju na Ukrajinu ruskih oružanih snaga koje su prethodno bile koncentrisane duž granice. Invazija je praćena ciljanim vazdušnim napadima na vojne zgrade u zemlji, kao i na tenkove koji su ulazili preko granice sa Belorusijom.

Rusija do sada nije priznavala invaziju na Ukrajinu kao "rat", iako je to upravo ono što je, tvrdeći da je to "specijalna vojna operacija". Prema UN-u, u kojem Rusija ima svoje stalno predstavništvo, da bi vojna akcija bila definirana kao "specijalna vojna operacija", ona mora imati rezoluciju UN-a. Ne postoji takva rezolucija koja automatski definiše vojne akcije Rusa kao invaziju i rat protiv građana Ukrajine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije