Ukrajinska snajperistica otkrila glavnu slabost Rusa: Pobjeđujemo 100 posto!

3
Radiosarajevo.ba
Ukrajinska snajperistica otkrila glavnu slabost Rusa: Pobjeđujemo 100 posto!
Foto: Canva.com / Ubjeđena je u pobjedu ukrajinske vojske

Ukrajinska snajperistica Olena Bilozerska usporedila je prve dane borbe s ruskom vojskom sa "safarijem" i insistirala na tome da će Ukrajina na kraju dobiti rat uprkos taktici ruskih snaga.

"Prvih dana rata bilo je kao safari, neprijateljska vozila koja su se kretala u gustim kolonama uništavana su zasjedama na cestama koje su prolazile kroz šume", rekla je Bilozerska za Novi glas Ukrajine.

Preživjeli borci pobjegli su u šumu, gdje ih je uhvatila teritorijalna obrana i lokalni lovci.

Sarajevo: Dva muškarca uhapšena zbog teške krađe, jedan krao iz aparata za naplatu parkinga

Sarajevo: Dva muškarca uhapšena zbog teške krađe, jedan krao iz aparata za naplatu parkinga

Vjeruje da će Ukrajina na kraju dobiti rat protiv Rusije, a napomenula je da su posljednja dva mjeseca od početka rata pokazala, prema njenom mišljenju, da je Ruse lakše poraziti nego što se očekivalo.

Ruska vojska je vjerovatno izgubila trećinu kopnenih borbenih snaga koje je prvobitno posvetila borbama u Ukrajini na početku sukoba u februaru, procijenilo je Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva u sedmičnom izvještaju.

Bilozerska je rekla da se za obranu Ukrajine bori od 2014. godine, kada je Rusija izvršila invaziju i pripojila poluotok Krim. Elitna snajperistica također je govorila o prednostima i slabostima ruske vojske.

"Neprijatelj (Rusija) prvenstveno pribjegava taktici 'pritisne vatre', koristeći veliki broj topničkih sredstava i veliki broj granata koji posjeduje. Zadatak neprijatelja je 'srušiti' naše položaje, a zatim ih pokušati zauzeti. To nije ništa novo, to su klasične taktike još od Prvog svjetskog rata", piše Newsweek.

"Snage imaju mehanizme da pod svaku cijenu utiču da ostvare svoje ciljeve", rekla je Bilozerska.

"Vojnici se jednostavno tretiraju kao topovsko meso i prisiljeni su to prihvatiti kao svoju obvezu. Slabost je apsolutni nedostatak inicijative među narednicima i mlađim časnicima. Kao rezultat toga, nemoguće je samostalno donositi odluke."

Dodala je: "Niko ne zna kada će rat završiti. Po meni će to trajati još najmanje godinu dana. A završit će, naravno, našom pobjedom, obnovom kontrole nad ukrajinskim područjima unutar međunarodno priznatih granica, tj., s Donbasom i Krimom".

Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva objavilo je u nedjelju na Twitteru da su "ruske snage sve više ograničene degradiranim sposobnostima, kontinuirano niskim moralom i smanjenom borbenom učinkovitošću". "Mnoge od tih sposobnosti ne mogu se brzo zamijeniti ili ponovno uspostaviti i vjerojatno će nastaviti ometati ruske operacije u Ukrajini".

Uprkos gubicima i neuspjesima koji su očigledni vojnim analitičarima i međunarodnim novinarima na terenu, sasvim je sigurno da Rusija nastavlja insistirati na postizanju svojih ciljeva i neće odustati od svog cilja preuzimanja kontrole nad Ukrajinom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije