Moskva: Ruska vojska će reagirati kad Finska uđe u NATO. Bit će to iznenađenje

8
Radiosarajevo.ba
Moskva: Ruska vojska će reagirati kad Finska uđe u NATO. Bit će to iznenađenje
Foto: EPA-EFE / Maria Zakharova

Odgovor Moskve na odluku Helsinkija o pridruživanju NATO-u bit će "iznenađenje" i poduzet će ga prvenstveno vojska nakon što se uzme u obzir cijeli niz faktora i specifičnosti koje će biti tipične za članstvo Finske u Sjevernoatlantskom savezu.

Izjavila je ovo glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova na današnjem brifingu.

Na pitanje finskog novinara o vojno-tehničkim mjerama i vremenskom okviru koje Rusija planira poduzeti protiv Finske zbog njezine prijave za članstvo u NATO-u, ona je rekla da će "to biti iznenađenje".

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

"Ovo [pitanje] je za naše Ministarstvo odbrane.

Odluka će biti donesena nakon što se uzme u obzir cijeli niz faktora i detalja o tome kako će napredovati članstvo Finske u NATO-u. Na temelju svih tih parametara bit će donesena odluka, ali prvo, a prije svega od strane vojske", naglasila je Zakharova.

Podsjetimo, Švedska i Finska predale su svoje zahtjeve za članstvom u NATO savezu.

"U Švedskoj i Finskoj slažemo se da ruku pod ruku prođemo cijeli ovaj proces", rekla je švedska premijerka Magdalena Andersson na zajedničkoj konferenciji s finskim predsjednikom Saulijem Niinistom u švedskoj metropoli.

Njihova odluka da se pridruže NATO-u jedna je od najznačajnijih promjena u europskoj sigurnosnoj strukturi.

"Ovo je istorijski trenutak, koji moramo da iskoristimo", rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na kratkoj ceremoniji na kojoj su švedski i finski ambasador u alijansi predali svoja prijavna pisma.

"Srdačno pozdravljam zahtjeve Finske i Švedske za ulazak u NATO. Vi ste naši najbliži partneri, a vaše članstvo u NATO-u povećaće našu zajedničku bezbjednost", rekao je Stoltenberg.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije