Ukrajinski ambasador: Rusija se nije pojavila pred sudom u Haagu

15
Radiosarajevo.ba
Ukrajinski ambasador: Rusija se nije pojavila pred sudom u Haagu
Foto: The Independent / Međunarodni sud pravde u Haagu

Ukrajinski ambasador u Nizozemskoj Anton Korinjevič kazao je u ponedjeljak da se Rusija nije pojavila pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu zbog toga što želi voditi rat protiv njegove zemlje.

"Činjenica da su mjesta koja je Rusija trebala zauzeti prazna dovoljno govori", rekao je Anton Korinjevič, član ukrajinske delegacije na sudu.

"Oni nisu ovdje pred ovim sudom, oni su na bojnom polju, vode agresivni rat protiv moje zemlje", dodao je Anton Korinjevič.

Suspendovane sudije i tužioci zaradili više od 800.000 maraka

Suspendovane sudije i tužioci zaradili više od 800.000 maraka

"Ovako Rusija rješava svoje nesuglasice", nastavio je ukrajinski ambasador.

Rusija se u ponedjeljak odbila pojaviti na otvaranju saslušanja na Međunarodnom sudu pravde (ICJ) u slučaju koji je pokrenula Ukrajina, koja traži od najvišeg suda UN-a da naredi Moskvi da zaustavi invaziju na Ukrajinu.

Međunarodni sud pravde otvorio je dvodnevna saslušanja u svom sjedištu, Palati mira, povodom zahtjeva Ukrajine da njene sudije nalože Rusiji da zaustavi svoju invaziju. Ukrajina trenutno iznesi svoje argumente, a Rusiji je data mogućnost da to učini u utorak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije