Ukrajini stiže novo moćno oružje, a dobili su i ponudu koja se ne odbija

3
Radiosarajevo.ba
Ukrajini stiže novo moćno oružje, a dobili su i ponudu koja se ne odbija
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Američka kompanija General Atomics spremna je prodati Ukrajini dronove Reaper MQ-9 za jedan dolar.

Kako saznaje The Wall Street Journal, dogovor bi uključivao dva drona starije verzije Reaper, a Kijev bi trebao platiti 10 miliona dolara za prijenos bespilotnih letjelica u zemlju i još osam miliona dolara na njihovo održavanje.

Sporazum bi uključivao i zemaljsku kontrolnu stanicu koja bi upravljala dronovima gotovo bilo gdje na području Ukrajine.

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

Ovo je ubojito oružje koje Amerikanci šalju Ukrajincima za uništavanje tenkova

Ovo je ubojito oružje koje Amerikanci šalju Ukrajincima za uništavanje tenkova

Prijedlog je iznio Linden Blue, glavni izvršni direktor kompanije General Atomics, ukrajinskom vojnom atašeu u Washingtonu prošle sedmice, prenosi Slobodna Dalmacija.

Glasnogovornik General Atomicsa, kompanije koja proizvodi Reaperse, rekao je da kompanija ne može komentirati taj prijedlog, dodavši ipak kako "vjeruju da Ukrajina treba sposobnost poput Reaperove, i to što prije".

"General Atomics već mjesecima raspravlja o zahtjevima ukrajinskih oružanih snaga s njihovom vladom i ostaje predan podršci na bilo koji mogući način", rekao je Mark Brinkley, glasnogovornik General Atomicsa.

SAD je Ukrajini dostavio više od 700 manjih dronova tokom prošle godine, uključujući taktičke dronove Switchblade. Ti dronovi mogu se nositi u ruksacima i koriste se za uništavanje meta. Uvelike su korišteni za odbranu ukrajinskih položaja.

Biden šalje Zelenskom stotinu dronova 'kamikaza' za borbu s Rusima

Biden šalje Zelenskom stotinu dronova 'kamikaza' za borbu s Rusima

Reaper je, međutim, mnogo sofisticiraniji dron sa znatno većim dometom, brzinom i mogućnostima. Reaper, kojim se može upravljati na daljinu ili letjeti samostalno, ima maksimalnu izdržljivost od 27 sati i može doseći visinu od 15.240 metara. Raspon krila Reapera je 20 metara i može se naoružati.

General Atomics nudi stariju verziju drona Reaper, tip MQ-9A Block 1, koji inače stoji nekoliko miliona dolara po komadu. Dronovi bi se mogli koristiti za prikupljanje obavještajnih podataka, kao i za nadzor i izviđanje, a pomogli bi Ukrajini da se obrani dok se priprema za očekivanu rusku ofanzivu.

Bespilotna letjelica Reaper s Grey Eagleom, koju također proizvodi General Atomics, omogućila bi ukrajinskim snagama provođenje napada i nadzora nad ruskim trupama sa sigurnije udaljenosti. Bijela kuća opirala se nastojanjima da osigura Grey Eaglese, kojima trenutno upravlja američka vojska, zbog straha da bi osjetljiva tehnologija u avionu, uključujući kameru, mogla pasti u ruske ruke ako se obori letjelica. Reaperima, koji su veći i imaju veću nosivost, upravljaju američke zračne snage.

Bijela kuća trebala bi odobriti prodaju Reapera, odnosno prijenos tehnologije u Ukrajinu. General Atomics navodno predlaže prodaju Reapera izravno ukrajinskoj vladi, koja ne bi išla kroz američku vladu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije