Ovo je ubojito oružje koje Amerikanci šalju Ukrajincima za uništavanje tenkova

3
Radiosarajevo.ba
Ovo je ubojito oružje koje Amerikanci šalju Ukrajincima za uništavanje tenkova
Foto: TW / NewsComWorld / Amerikanci šalju Ukrajincima 100 ubojitih dronova Switchblade 300

Ministarstvo obrane Sjedinjenih Američkih Država planira naručiti te poslati u Ukrajinu deset najnovijih modela dronova Switchblade naoružanih bojnim glavama za uništavanje tenkova.

Novi dronovi Switchblade-600 dio su paketa oružane vojne pomoći vrijednog 300 miliona dolara kojeg je Pentagon najavio u petak, a koji bi Ukrajincima trebali stići direktno iz postrojenja za proizvodnju, a ne iz postojećih zaliha, piše Bloomberg, prenosi Večernji list.

Bijela kuća je 16. marta saopćila da će isporučiti 100 dronova kao dio paketa vrijednog 800 miliona dolara s oružjem i opremom preuzetom iz američkih zaliha.

Dragan Bursać: Optuženik za ratne zločine počasni građanin nakaradne Banjaluke!

Dragan Bursać: Optuženik za ratne zločine počasni građanin nakaradne Banjaluke!

Ali ti sistemi su bespilotne letjelice Serije 300: teški 3,3 funte (2,5 kg) dizajnirani za napad na osobe i manja vozila.

Oni mogu letjeti oko šest milja (10 kilometara) i kružiti iznad mete otprilike 15 minuta, prema podacima proizvođača AeroVironment Inc.

Novi model iz Serije 600 znatno je teži (50 funti, odnosno 23 kg), proizvela ga je kompanija Simi Valley u Kaliforniji, može letjeti više od 24 milje (39 kilometara) i kružiti 40 minuta prije napada s protuoklopnom bojnom glavom.

Amerikanci šalju Ukrajincima 100 ubojitih dronova Switchblade 300 - undefined

Foto: TW / NewsComWorld: Amerikanci šalju Ukrajincima 100 ubojitih dronova Switchblade 300

Rukovanje dronom se sastoji od upravljanja tabletom putem kojeg se koristi oružje, a postoji i mogućnost ručnog upravljanja projektilima.

Ranija verzija spomenutog drona za bombardiranje nalazi se u arsenalu američkih komandosa otkako je tajno poslana u Afganistan 2010. godine gdje se koristila u sukobima protiv Talibana.

Vojni dužnosnici opisali su ga kao leteću sačmaricu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije