Biden šalje Zelenskom stotinu dronova 'kamikaza' za borbu s Rusima

3
Radiosarajevo.ba
Biden šalje Zelenskom stotinu dronova 'kamikaza' za borbu s Rusima
Foto: TW / NewsComWorld / Amerikanci šalju Ukrajincima 100 ubojitih dronova Switchblade 300

Amerikanci šalju Ukrajincima 100 ubojitih dronova Switchblade 300, objavio je Associated Press citirajući američkog dužnosnika "upoznatog s odlukom" Bidenove administracije.

Radi se o kamikaza dronovima koji se koriste za precizne napade i mogu se koristiti na velikim udaljenostima.

U svom arsenalu imaju ga i neke države članice NATO-a što bi, kako prenose mediji, trebalo olakšati njegovu integraciju unutar ukrajinskih snaga.

Elmedin Konaković o Dodikovom mitingu: Neka ih je vidio cijeli svijet, baš onakve kakve jesu

Elmedin Konaković o Dodikovom mitingu: Neka ih je vidio cijeli svijet, baš onakve kakve jesu

Tako će Ukrajina dobiti 800 sistema protuzračne odbrane Stinger, 9.000 protutenkovskih sistema, oko 7.000 komada lakog oružja (puške, automatsko oružje, pištolji) i 20 miliona komada streljiva.

SAD će usto dati 100 bespilotnih letjelica, što, rekao je američki predsjednik, “potkrepljuje naše obećanje da ćemo Ukrajini poslati naše najnaprednije sisteme za njezinu odbranu”, prenosi Večernji list.

Podsjećamo, Ukrajinci već imaju bespilotne letjelice Bayraktar TB2 kojima uništavaju ruska protuoklopna vozila. Te letjelice prodala im je Turska na što su Rusi posebno bili bijesni.

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je ranije snimke na kojima se vidi kako ti dronovi uništavaju ruske tenkove. A sad Amerikanci šalju oružje koje bi Ukrajincima moglo biti prekretnica u odbrambenom ratu protiv Rusije.

Radi se o dronu Switchblade. Postoje dvije varijante, 300 i 600. Proizvela ih je kompanija AeroVironment iz Washingtona za odjel američkih specijalnih operacija. Slabiji model služi napadu na pješaštvo i na laka oklopna vozila, a veći za tenkove.

Switchblade su zapravo robotske pametne bombe opremljene kamerama, sistemima za navođenje i eksplozivima. Model 600 može letjeti 40 minuta i do 80 kilometara i čekati pravi trenutak za napad.

Može ih se koristiti samo jednom, zbog čega ih zovu i "kamikaze dronovi". Verzija 300 stoji oko 6.000 dolara što je jeftinije od dronova U.S. Reaper, koji su Amerikanci koristili kad su ubili iranskog generala Kasema Sulejmanija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije