Ukrajinci tvrde: "Kontrolišemo 74 naselja u regiji Kursk"

2
Radiosarajevo.ba
Ukrajinci tvrde: "Kontrolišemo 74 naselja u regiji Kursk"
Foto: X.com / Ukrajinski oklopnjak u Rusiji

Ukrajina je u utorak, 13. augusta priopćila da su njene snage preuzele kontrolu nad 74 naselja u južnoj ruskoj regiji Kursk i da je njen veliki prekogranični upad napredovao od jedan do tri kilometra u posljednja 24 sata, dok je istodobno SAD objavio da nema veze s ukrajinskim upadom u Rusiju

"Unatoč teškim i intenzivnim borbama, napredovanje naših snaga u regiji Kursk se nastavlja (...) Pod kontrolom Ukrajine nalaze se 74 mjesta", rekao je predsjednik Volodimir Zelenski na Telegramu.

Izvještavajući predsjednika Zelenskog putem videoveze, Oleksandr Sirskij je rekao da je kijevska vojska u posljednja 24 sata zauzela 40 četvornih kilometara novog teritorija.

Bivši ministar Anis Krivić učestvovao u nesreći u Sarajevu. Oglasila se inspekcija

Bivši ministar Anis Krivić učestvovao u nesreći u Sarajevu. Oglasila se inspekcija

Istodobno, američki State Department objavio je kako Sjedinjene Države nisu bile uključene ni u jedan aspekt planiranja ili priprema za ukrajinski upad u Rusiju.

To je novinarima u utorak rekao zamjenik glasnogovornika State Departmenta Vedant Patel.

Ukrajina je iznenadila Moskvu slanjem hiljada vojnika u zapadnu rusku regiju Kursk prošle sedmice u iznenadnoj operaciji za koju Kijev kaže da je njene snage zauzele 1.000 četvornih kilometara zemlje, što je najveći uspjeh od 2022. godine.

Ukrajina je ranije u utorak objavila da je ne zanima okupacija ruske Kurske oblasti, objasnivši da će njena prekogranična vojna akcija zakomplicirati rusku logistiku i slanje novih vojnika u borbe na istoku Ukrajine, piše tportal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije