Ukrajinci ne posustaju: "Kontrolišemo 1000 kvadratnih kilometara u Kurskoj oblasti"

0
Radiosarajevo.ba
Ukrajinci ne posustaju: "Kontrolišemo 1000 kvadratnih kilometara u Kurskoj oblasti"
Foto: Maxar / Satelitski snimci

Vrhovni ukrajinski vojni zapovjednik rekao je u ponedjeljak da Kijev kontrolira oko 1000 četvornih kilometara Kurske oblasti u Rusiji, što je njegov prvi javni komentar otkako je Ukrajina započela svoj najveći prekogranični napad u gotovo dvije i po godine dugom ratu.

Dok Rusija i dalje pokušava odbiti napad sedam dana nakon što je poečo, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je objavio videosnimku Oleskandra Sirskog, šefa oružanih snaga, kako izvještava o borbama.

"Nastavljamo provoditi ofanzivnu akciju u Kurskoj oblasti. Trenutno kontroliramo oko 1000 četvornih kilometara teritoriji Ruske Federacije", kazao je.

Nijemci uhapsili bjegunca iz BiH: Čeka ga zatvorska kazna koju treba da odsluži?

Nijemci uhapsili bjegunca iz BiH: Čeka ga zatvorska kazna koju treba da odsluži?

Zelenskij je rekao da je na sastanku najviših dužnosnika naređena priprema "humanitarnog plana" za to područje.

Vršitelj dužnosti guvernera Kurska, Aleksej Smirnov, rekao je da Ukrajina drži 28 naselja te da je napad ušao 12 kilometara u dubinu teritorija i 40 km u širinu.

Ukrajinski čelnik je u priopćenju rekao da je ministarstvu odbrane i diplomatima naređeno da sastave popis "nužnih postupaka" kako bi se osigurao pristanak zapadnih saveznika Kijeva glede korištenja dalekometnog oružja za napade u Rusiji.

Ministar odbrane Rustem Umerov je ranije u ponedjeljak apelirao na Pariz da ukine zabranu korištenja zapadnog oružja za vojne ciljeve u Rusiji tokom telefonskog razgovora s francuskim kolegom Sebastienom Lecornuom, dodaje se u priopćenju, piše 24Sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije